Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak se má zapojit modul PCB BMS pro 12V baterii a 3 články Li Ion 18650 ?

Nahrazoval jsem články v akupacku ručního nářadí 10 x NiCd 1,2V (cca 12-12,3V) za 3 x Li Ion 4,2V (cca 12,6V). Pro hlídání nabíjení a vybíjení jsem použil moduly PCB BMS 12,6V/20A z Aliexpressu. Zapojil jsem je dle přiloženého výkresu, ale evidentně špatně. Při nabíjení nabíječkou na původní články NiCd se, po dlouhém nabíjení, články přebily a byly vlastní vnitřní elektronikou článků přerušeny.
Po kontrole jsem si uvědomil, že, při zapojení které jsem provedl, vlastně nabíjení, modulem, namohlo být ovlivněno, neboť články zapojené do serie a připojené tak jak jsem je zapojil, byly přímo připojeny na napájecí napětí "na plno".
K modulům nebylo žádné schema ani návod na zapojení a tak teď nevím, kde jsem udělal chybu. Nemělo by být pouze - (mínus) z prvního článku zapojeno pouze na bod 0 modulu a propojka mezi 0 a - na vývod akupacku by rovněž neměla být provedena? I když se mi to proudově nějak nezdá, aby tišťáček a veškerá ta mikroelektronika na modulu byla schopna pak přenášet těch 20A. Zapojoval jsem to alternativně podle originálního akupacku od RN 18V s 5-ti články Li Ion, ale modul byl trochu jiný a asi jsem se někde spletl. Poradíte?:-[

Předmět Autor Datum
Mas to spatne. 3S-20A-Li-ion-Lithium-Battery-18650-Charger-PCB-BMS-Protection-Board-For-Drill-Motor-…
poihu 16.09.2018 00:32
poihu
Díky, já si to myslel. Proto mi to nefungovalo. 3-[ Bohužel jsem to schema od mého dodavatele v nabí…
George63 16.09.2018 08:09
George63
BMS se stará o přenášení proudů, ale hlídá jednotlivé větve v sérii, starí se o vyvažování - aby se…
Jan Fiala 16.09.2018 18:28
Jan Fiala
Funkci i princip celkem chápu. Ale i přes to jsem to blbě zapojil.3-[ A proto došlo na to, že byly "…
George63 16.09.2018 19:33
George63
Mezi jednotlivými baterkama a drátky k tišťáku velký proud neprotéká. Ten protéká to pouze mezi prvn… poslední
Jan Fiala 17.09.2018 06:43
Jan Fiala

BMS se stará o přenášení proudů, ale hlídá jednotlivé větve v sérii, starí se o vyvažování - aby se udržovalo stejné napětí jednotlivých větví - tam jsou u těchto levných BMS vyvažovací proudy v řádu desítek až stovek mA.
BMS hlídá napětí a pokud napětí větve klesne pod minimum, tak batery pack odpojí. Stejně tak hlídá i případné přepětí u napájení, aby nedošlo ke zničení článků.

Funkci i princip celkem chápu. Ale i přes to jsem to blbě zapojil.3-[ A proto došlo na to, že byly "baterky" přebity. Jenom mi opravdu není jasné, jak přes tu mikroelektroniku a tišťáček může protékat definovaný proud 20A, jenž jsou baterky schopné "dát" a RN si je, při extrémním zatížení, z nich "vytáhne".;-) A musí to protékat mezi baterkami i přes tu elektroniku. To mě totiž také svedlo k tomu, že jsem provedl to, co jsem provedl.:-[

Mezi jednotlivými baterkama a drátky k tišťáku velký proud neprotéká. Ten protéká to pouze mezi první a poslední baterkou v sérii (samozřejmě mezi spoji baterek samotných) a z toho jedna strana jde přímo ke spotřebiči a to znamená přes ty velké mosfety, které baterky v případě potřeby odpojí. Ty dráty přivedené k BMS mezi baterkami slouží pro měření jednotlivých větví a vyrovnávání napětí (balancing), tam žádné velké proudy netečou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru