Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak zapojit zadní dynamové světlo na jízdním kole

Zdar všichni, sehnal jsem starší rozkládací kolo, které potřebuji na přesun, a nedaří se mi zprovoznit zadní světlo. Dynamo na kole funguje a přední světlo za jízdy svítí. Zadní světlo za jízdy nesvítí. Žárovka po výměně. V zadním světle je plastová objímka a je to celkem zkorodované. Bylo to zapojeno tak, že obnažený konec drátku, který vede od dynama k zadnímu světlu, byl skřípnut do závitu při zašroubování žárovky. Mám podezření jen na kostru, která může být zkorodována, jelikož je upevněna na zadním blatníku, kde je za jízdy v dešti v kontaktu s vodou a bahnem.

Řešení:

Pokud je kladný pól od dnymama přiveden, tak už zbývá opravdu jen ta kostra. Můžeš to ověřit kouskem drátku, kterým proklemuješ tu kostru od žárovky na rám kola.

Předmět Autor Datum
Pokud je kladný pól od dnymama přiveden, tak už zbývá opravdu jen ta kostra. Můžeš to ověřit kouskem…
Prasak 03.09.2018 21:42
Prasak
Moc děkuji, bylo to zkorodovanou kostrou z vnitřní strany blatníku, Děkuju moc za radu, pomohla.
Ladík OV 06.09.2018 15:51
Ladík OV
S tímto jsem také dlouhá léta bojoval, definitivně to vyřešilo zavedení druhého vodiče. Problém neby… poslední
ml1 14.09.2018 13:24
ml1
Bude to asi tou "kostrou". Doporučuji se ale na to "vyprdnout" a koupit ve "viet-schopu" bateriové s…
George63 03.09.2018 21:56
George63
Právě ti líní baterkáři tak zprznili a pokřivili trhy se světly na kola, že už nejde sehnat třeba př…
PLV 04.09.2018 09:15
PLV
Chtěl jsem zachovat původní retro pohon žárovek dynamem. Pokud by se to nepovedlo, sáhnul bych po le…
Ladík OV 06.09.2018 15:52
Ladík OV

S tímto jsem také dlouhá léta bojoval, definitivně to vyřešilo zavedení druhého vodiče. Problém nebyl jen blatník, těch spojů je po cestě víc, hned první je v ložisku řídítek.
Nedávno jsem měnil blatník za umělohmotný (ten původní se rozpadnul), tak dvouvodičový rozvod přišel vhod, přes umělou hmotu bych tam elektriku nedostal.

Bude to asi tou "kostrou". Doporučuji se ale na to "vyprdnout" a koupit ve "viet-schopu" bateriové světlo a zadní blikačku na baterky, za pár korun. Je to jednodušší a lepší. Bez problémů s dráty a dynamem a svítí i při sněhu a dešti.;-) Pokud by šlo o baterky, tak koupit nabíjecí v Lídlu 4 ks za stovku.:puff:

Právě ti líní baterkáři tak zprznili a pokřivili trhy se světly na kola, že už nejde sehnat třeba přední ledkové světlo na dynamo. Se zadními světly to je lepší a dají se sehnat různé druhy zadních ledkových světel, která mají osazený nabíjecí článek, nebo kondenzátor, který učitou dobu svítí i po zastavení. Přitom se taková přední světla běžně vyrábí a jsou součástí kol, která mají dynamo v náboji. Ale jako náhradní díl to nevede 99 procent českých specializovaných prodejen na kola. Je to bída. V každém maloměstě je minimálně jedna specializovaná prodejna kol, kde se ale nedají koupit žádné náhradní díly a o světlech na dynamo ani nemluvě. Ale výrobci baterií si mnou ruce a mají dobrý byznys. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru