Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak rozpojit odpadní potrubí.

Zdravím.
Dříve jsem měl u rodinného domu septik a zavedením kanalizace jde skrz něj jak odpadní potrubí, tak v přípojkách i dva svody dešťové vody ze střechy. Viz fotka.

Vzhledem k suchu už i odtud čerpám vodu pro zálivku (sudy pod okapy nestačí), která tam prosákne během roku skrz nezaizolovaný strop. Vodu, která tam byla, jsem už ale vyčerpal a tak bych potřeboval jeden přívod dešťovky rozpojit a vodu z části střechy chytat do bývalého septiku. Narazil jsem ale na to, že neumím odpadní potrubí rozpojit. Zkoušel jsem to v označeném místě páčit, zkoušel jsem koleno vyrazit dlaní, ale obojí marně. Jen ruka nějakou dobu bolela. Koleno je zasunuto v protikuse přes namazanou gumu. Průměr potrubí je 200mm.

Nemáte nějaký tip, jak to koleno vyrazit ve směru šipky a nerozbít ho?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
neumím odpadní potrubí rozpojit Tak nevím. Vyndavat koleno, které se se vlastně šprajcuje anobrž j…
čumil_old 14.08.2018 20:05
čumil_old
Zkoušel jsme to lehce nahřát aby to změklo. Bylo vidět, že se to hýbe, ale ven to zase vyrazit nešlo…
yorg 14.08.2018 20:24
yorg
Nic nevymejšlej a udělej to jak napsal George63. Bude tě to stát pouze jednu přesuvku a bude to do b…
nerady 14.08.2018 21:09
nerady
O peníze nejde. Spojka není drahá. Tu spojku neznám, ale podle fotky i výkresu to vypadá, že se pou…
yorg 14.08.2018 22:28
yorg
Jen upozorňuji dopředu, že není žádná sranda manipulovat s přesuvným kusem!! Čím větší DN, tím je to… poslední
dejv111 17.08.2018 08:04
dejv111
Nikoliv spojku KG, ale přesuvku, jak správně píše nerady. V tom jerozdíl. Spojka má uvnitř draz, pře… nový
milan.cukrar 15.08.2018 06:26
milan.cukrar
Je to "přesuvka", ale je uváděna jako "přesuvná spojka". Ale v odkaz, který jsem vložil, už bohužel… nový
George63 15.08.2018 10:53
George63
Striknout pomoci jehly do spoje jarovou vodu,a vetsinou to jde. nový
Kenav 15.08.2018 11:02
Kenav
Stále jsem přesvědčen, že to musí jít bez přeříznutí trubky Já ti nevím, nevím..., v takové pozici.… nový
Rce 15.08.2018 23:31
Rce
Ale cele to uplne nechapem, ved ked chcete vodu zadrziavat v nadrzi, preco ruru na privode neprereze… nový
Matfej 15.08.2018 11:33
Matfej
No, já mu odpovídal pouze na dotaz jak to koleno rozpojit. Ale teď když se Ty ptáš, tak jsem se zamy… nový
George63 15.08.2018 12:26
George63
Diskuzi poctivě sleduji a vede to skutečně k použití spojky. Má to jen jeden drobný, ale řešitelný… nový
yorg 15.08.2018 12:49
yorg
Ona ta dešťovka v septiku bude chladnější než domovní odpad, tak aby to v zimě nezlobilo. Sice to ne… nový
kejki 16.08.2018 21:24
kejki
Hlásím výsledek. Trubku jsem rozpůlil a na jedné straně bude nasazená spojka hned jak ji koupím. Že… nový
yorg 16.08.2018 19:17
yorg
Blahopřeji. Kdo nezkusil, jak těžko se staré spoje rozebírají, neuvěří. nový
milan.cukrar 17.08.2018 06:02
milan.cukrar

neumím odpadní potrubí rozpojit

Tak nevím.
Vyndavat koleno, které se se vlastně šprajcuje anobrž je upevněné na obou koncích se mi jeví jako mechanická kvadratura kruhu.
Ten nápad s přesuvným hrdlem je asi nejlepší.
Díra vyříznutá na spodku roury by to taky vyřešila, ale jen do příštího dešťového období, kdy by přebytečná voda neměla kam jít a vletěla zpátky.
Tyhle červené novodury, když mají v sobě ten gumový kroužek, jsou hodně vzpurné.

Zkoušel jsme to lehce nahřát aby to změklo. Bylo vidět, že se to hýbe, ale ven to zase vyrazit nešlo. Pruží to. Tak jsem to vzdal.

Nakonec jsem přemýšlel o řešení, že zespodu navrtám do rovných rour několik děr 6 vrtákem. Když půjde voda z okapů v silnějším proudu, tak většina půjde do kanalizace, ale část půjde do septiku. Pak jsem měl strach, že to je nevratné a co se stane, když voda septik zcela naplní. Stane se asi to, že těmi dírami voda zase odteče a hladina zůstane v úrovni těch děr. Teď jde o to, kolik děr tam dát. V případě, že to nebude fungovat, tak přijde na řadu oprava pomocí výše zmíněné přesuvné spojky.

No a jak vidím, že ten nápad nebyl až tak stupidní. :-) Ještě si to v hlavě nechám chvíli uležet a asi to bude cesta, jak to vyřešit.

O peníze nejde. Spojka není drahá.

Tu spojku neznám, ale podle fotky i výkresu to vypadá, že se použije tak, že trubku rozříznu. Po vybočení rozříznuté trubky v koleně nasunu celou spojku na jednu stranu rozříznuté trubky. Druhou stranu trubky přiložím a spojku posunu i na ni tak, aby byla polovinou na každém konci trubek. Je to tak?

Spoj těsní opět namazané gumy na každé straně spojky. Nabízí se otázka, nebudou ty gumy po namazání za pár let držet stejně nafest jak to koleno a nebude to opět nerozebíratelné?

Jen upozorňuji dopředu, že není žádná sranda manipulovat s přesuvným kusem!! Čím větší DN, tím je to horší. Nasazoval jsem pitomou přesuvku HT 75 a bylo to peklo. Přesuvka jde v pohodě nasadit jedním směrem - krásně lehce, ale posouvat zpět už jde neskutečně blbě, i když bylo vše pečlivě namazané. Takže se na to připravte. Přeji hodně zdaru.

Nikoliv spojku KG, ale přesuvku, jak správně píše nerady. V tom jerozdíl. Spojka má uvnitř draz, přesuvka nikoliv. Dobře se namaže a přesune na jednu trubku.
Stále jsem přesvědčen, že to musí jít bez přeříznutí trubky. Jen údery paličkou. Pokud to nehne kladivo, nehne ani ruka.

Je to "přesuvka", ale je uváděna jako "přesuvná spojka". Ale v odkaz, který jsem vložil, už bohužel nejede otevřít, zřejmě byl pozměněn. Ale že je to tak, přikládám odkaz č.2.;-)
https://www.obrazky.cz/?q=p%C5%99esuvn%C3%A1%20spojka&fulltext&mm=2#utm_content=obrazky&utm_term=p%C5%99esuvn%C3%A1%20spojka&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz
A boucháním se může koleno poškodit a uvolnit se nepodaří, ale protočení určitě pomůže.;-)

Stále jsem přesvědčen, že to musí jít bez přeříznutí trubky

Já ti nevím, nevím..., v takové pozici... I když se k tomu perfektně může, velmi zle se to rozdělávám, páč ta těsnící guma má nesymetrický tvar, když se tam cpe, je náběh, když to jde ven, zakousne se do roury - to aby to nevypadávalo samo.

Ale cele to uplne nechapem, ved ked chcete vodu zadrziavat v nadrzi, preco ruru na privode neprerezet a a z druhého konca nepravite prepad ? Aky ma zmysel tam navrtavat diery alebo nejak inak obmedzovat mnozstvo vody pritekajúcej zo strechy ? Ved ak tam bude prepad, hladina vody sa udrzi podla nastaveného prepadu.

No, já mu odpovídal pouze na dotaz jak to koleno rozpojit. Ale teď když se Ty ptáš, tak jsem se zamyslel nad tím o co mu jde. A řešení by bylo jednoduché. Jestli je ta slabší roura, která jde do problémového kolena svodem z toho okapu (předpokládám), tak bych ji přerušil, tak jak jsem psal, nechal mezeru 2 cm, a na jednu stranu nasunul, dobře namazanou, přesuvnou spojku, ale nachal ji přesunutou úplně na jedné straně, tak aby voda z okapu tekla do septiku. Po naplnění septiku by pak přetékala (vlastně "přepad" jak píšeš) do té trubky zaústěné do toho kolena a odtékala do kanalizace. Pokud bych chtěl ale opět septik vyprázdnit, přesunul bych přesuvnou spojku přes mezeru mezi trubkami a "fertig", voda z okapu by šla opět pouze do kanalizace.;-)

Diskuzi poctivě sleduji a vede to skutečně k použití spojky.

Má to jen jeden drobný, ale řešitelný problém. Abych se někdy později ke spojce dostal, tak bych musel celý obsah septiku vyčerpat, protože jinak bych se tam utopil. Ale jak říkám, je to řešitelné, kalové čerpadlo mám. Na druhou stranu, jak píšete, voda po naplnění bude odtékat vzniklým přepadem a není důvod to měnit a může to tak fungovat "nafurt". Jen pro úplnost dodám, že ty díry navrtané zespodu do trubky by asi fungovaly stejně. Spojka bude ale bezpečnější.

Hlásím výsledek.

Trubku jsem rozpůlil a na jedné straně bude nasazená spojka hned jak ji koupím. Že to nešlo vyrazit se ani nedivím. I když jsem to důkladně oblil jarovou vodou, tak po rozřezání jsem musel hodně tlačit, abych trubku v koleně, které jsem chtěl původně vyrazit, otočil. Šlo s tím hýbat skutečně velmi ztuha.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru