Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Založení obezdívky krbu

Dobrý den všem,
budu obezdívat krbovou vložku deskami Promasil. Podlaha je betonová, na ní o ovšem jakási gumová stěrka (tvrdá, červerná, „mramorový“ efekt. Vůbec netuším, jak se to nazývá). Nevím, jak mám položit první šár desek - lepidlo? Beton? Malta? Odstranit nejdřív „gumu"?
Děkuji za reakce.
Q

Předmět Autor Datum
Každopádně bych jakoukoliv gumu pod založením odstranil. Stěny okolo krbové vložky se intenzívním to… poslední
George63 09.08.2018 19:02
George63

Každopádně bych jakoukoliv gumu pod založením odstranil. Stěny okolo krbové vložky se intenzívním topením určitě prohřejí a mohlo by docházet ke "škvaření" gumy pod zdí. I v předpisech je požadováno, aby pod obezděním nebyly žádné hořlavé materiály.
Osobně nevím, proč se používají izolační desky k obezdění, případně k vyzdění krbu. Spíše bych obezdíval materiálem, který je schopný teplo absorbovat a pak případně zase uvolňovat. Což běžné izolační materiály většinou neumožňují.
Já měl původní krb na chatě vyzděný z klasických pálených cihel, zděných na běžnou VPC maltu, v kombinaci, okolo vstupu, s kamenem a omítnutý.
V tomhle klasickém krbu ale bylo topení velmi neekonomické a málo účinné a tak jsem vyboural vnitřek-zrcadlo a do prostoru zhotovil na míru krbovou vložku a rouru zaústil do komína. Horní část krbu (sopouchovou) jsem otevřel a zakryl odklápěcím plechovým krytem.
Při roztopení kryt mírně odklopím a teplo jde do prostoru, pokud je zatopeno, kryt uzavřu a teplo se akumuluje do cihel obezdívajících vložku a do masivního zděného komína, procházejícího mezi patry a po celou noc, i když už se netopí, pak uvolňují teplo.
A vytápím tímto spolehlivě celou chatu.
Jinak, jako informaci ke stavbě krbů, potažmo obezdívání krbových vložek, přikládám odkaz od "profesionálů". Ale viz výše, mám k tomu své výhrady.
http://www.dufakamna.cz/material-stavba-krbu?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=8102874844+-+www.dufakamna.cz&utm_content=Promasil&utm_term=izolacni+desky+promasil

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru