Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dlouhodobá maturitní práce

Dobrý den, v září mám mít vymyšlené téma, na které dubu dělat dlouhodobou maturitní práci. Brouzdal jsem po internetu a moc jsem toho tam nenašel. Tak bych se chtěl zeptat vás, jestli nemáte nějaké tipy na výrobek týkající se elektrotechniky se zaměřením na SLABOPROUD, která by se dala stihnout zhruba za 4 měsíce. Nebo popřípadě maturitní práce, které jste dělaly vy. Buru rád za každý námět.

Předmět Autor Datum
Možná by bylo užitečné nějak podrobněji zpracovat tohle téma: https://www.zive.cz/poradna/zapojenie-… nový
Yarda 08.08.2018 20:38
Yarda
Naposled jsem sobě vyrobil zařízení z logických obvodů, který mi zapíná a vypíná zesilovač při změně… nový
Prasak 08.08.2018 20:40
Prasak
Ja jsem delal laserovej modem, prenos dat po modulovanym laseru. Ale spis nez data na stovky metru b… nový
bahno 08.08.2018 21:38
bahno
Mechanik elektrotechnik zaměření na silno i slabo-proud. nový
habasmar 09.08.2018 11:52
habasmar
Vcelku běžnou maturitní prací býval laboratorní zdroj. S regulací výstupního napětí, s omezovačem pr… poslední
Prasak 09.08.2018 16:26
Prasak
dost divoce jsem s využitím ESP8266 řešil cirkulaci vzduchu v domě - pokud je sucho a teplo, žene se… nový
nocturne 08.08.2018 21:48
nocturne

Naposled jsem sobě vyrobil zařízení z logických obvodů, který mi zapíná a vypíná zesilovač při změně vstupního napětí. Konkrétněji při zapnutí TV se na USB výstupu objeví 5V, obvod pak sepne relé na desetinu sekundy (tlačítko) a tím zapne zesilovač. Když TV vypne, obvod vyšle další impulz na vypnutí zesilovače. Napájeno 5V (nabíječka na mobil).
Jen nevím, zda to bude na maturitní práci stačit, den jsem dělal schéma a druhej den jsem to za pár hodin zbastlil na univerzální PCB. Nejdýl trvalo sehnání součástek.

Ja jsem delal laserovej modem, prenos dat po modulovanym laseru. Ale spis nez data na stovky metru bych dneska resil hlas na desitky kilometru: http://modulatedlight.org/
Moznosti jsou tuny. Skoro kazdej delal nejakou nf(zesilovace, predzesilovace, korekcni zesilovace...), casty byli i ruzny zdroje. Automatizace je dneska vzhledem k cenam procesoru zlata, zvlast pokud si alepon trochu kovanej v programovani(co treba plne automatizovanej system pece o kytku?).
Vf technika, tam si pravdepodobne druhej vzhledem k pravnim problemum pri stavbe vysilace a problematickymu mereni na vetsine skol, pokud jde o prijimace. Ale treba nejaky IQ SDR radio s pouzitim RaspPI by mozna slo.
Kdyby vylet do silnoproudu, menic pro 3f motor je pekna hracka, ale je za tim dost programovani a matematickych vychytavek.
Co vlastne delas za obor?

dost divoce jsem s využitím ESP8266 řešil cirkulaci vzduchu v domě - pokud je sucho a teplo, žene se teplý vzduch do sklepa zvenku, pokud je venku vlhko a/nebo zima, žene se do sklepa teplejší a sušší vzduch zevnitř. Případně se cirkuluje pouze sklepem skrz z chladnější nebo teplejší strany domu - vše pro dosažení optimální vlhkosti a teploty pro dané roční období a aktuální podmínky. Dalo to koumání, po domě je zpaojeno 12 ventilátorů, ale obejdu se bez jakékoli pokročilejší techniky, klimatizace apod.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru