Řešení:

Pokud tam nepotečou extra velký proudy, nestane se nic. Obecně je odpor paralelních částí (mají-li obě stejný odpor) dohromady poloviční, nicméně asi půjde o pár cm/dm vodičů a to se v obvodu zas prakticky neprojeví.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nestane se vůbec nic. Je to základní logické zapojení NEBO (OR) světlo svítí, pokud je alespoň jeden…
ml1 06.08.2018 16:13
ml1
Ano, děkuji, to je přesně co potřebuji :) nový
lukas2 07.08.2018 13:41
lukas2
K čemu je to dobré?
Kyncl 06.08.2018 16:38
Kyncl
Možná pro tohle: ...Je to základní logické zapojení NEBO (OR) světlo svítí, pokud je alespoň jeden… nový
Yarda 06.08.2018 17:06
Yarda
Spis jsem videl prednabijece, kdy v serii s jednim rele/stykcem je odpor a to spina nejdriv, aby se… nový
bahno 06.08.2018 21:03
bahno
K rozsvícení světla v interiéru modelu auta, pokud jsou dveře otevřené :) poslední
lukas2 07.08.2018 13:44
lukas2
Takto zapojených kontaktů může být libovolně mnoho. Pouze je pak nutno mít možnost identifikovat (tř… nový
George63 06.08.2018 17:24
George63
Hlavně nezapomeň, že žárovku nemůžeš jen tak mýrnix týrnix nahradit LED, je potřeba zařadit patřičný… nový
czcharlie 06.08.2018 23:59
czcharlie

Nestane se vůbec nic. Je to základní logické zapojení NEBO (OR) světlo svítí, pokud je alespoň jeden z vypínačů sepnutý, zhasnuté je pouze tehdy, pokud ani jeden není sepnutý (v inverzní logice funkce ANI (NAND)). Je-li toto vámi požadovaná funkce, je možné to takto zapojit.
Jediný problém je, že pokud budou vypínače zapnuté oba, musíte oba vypnout, když budete chtít zhasnout. Neni to teda ovládání ze dvou míst, ale jiná logická funkce.
Reálně poteče více proudu tudy, kudy mu to půjde lépe (rozvětví se v obráceném poměru odporů), ale to asi nemusíte řešit, předpokládám, že oba vypínače jsou dimenzované na daleko víc než jen na ledku.

Možná pro tohle:

...Je to základní logické zapojení NEBO (OR) světlo svítí, pokud je alespoň jeden z vypínačů sepnutý,...

Paralelní zapojení spínačů se taky třeba používá, když jeden kontakt je wolframový, druhý stříbrný, taky jsem viděl jeden spínač polovodičový, druhý normální kontakt. Nejdřív se sepne ten robustní (nebo polovodičový) a chytne proudový náraz, pak ten druhý co zajistí kvalitní spojení, při vypínání je to obráceně.

Spis jsem videl prednabijece, kdy v serii s jednim rele/stykcem je odpor a to spina nejdriv, aby se nabily vstupni kapacity a nebyla to takova slupka. Casto ten odpor byva dost poddimenzovanej, protoze se uvazuje fce jen v jednotkach sekund a to to prezije.
Ale to se bavime o vykonech o 5-8 radu vetsich, nez je LEDka s odporem, tam nejaky prednabijeni nebo rozdily odporu v sepnutym stavu absolutne nema cenu resit.

Takto zapojených kontaktů může být libovolně mnoho. Pouze je pak nutno mít možnost identifikovat (třeba plohou páčky/kolébky/tlačítka) který je zrovna ve funkci "zapnuto". Pokud by šlo o spínač elektronický, pak je nutná identifikace světelná.
Pokud by Ti šlo o ovládání (zapínání) té Ledky z více míst, tak by bylo lepší použít zapojení s přepínači "střídavými" a pro více míst jako dvě případně "křížovými", kdy při zapnutí kteréhokoliv a vypnutí kteréhokoliv je obvod zapnut a pak zase vypnut. Bez ohledu, v jaké poloze jsou ty ostatní.
Při použití zapojení Tvého ja vždy nutno obvod vypnout spinačem jenž je v polze zapnuto a v případě že jsou zapnuty oba, pak je nutno vypnout vždy oba.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru