Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podzemní nádrž na dešťovou vodu

Ahojte,
původní majitel mého domu měl na dvoře vykopanou jámu a "vyzděnou" ztraceným bedněním. V ní umístěné dvě 300l bečky, svedený okap - zachytávání dešťovky na zalívání, všechno shora zadeklované.
Nicméně vůbec nechápu, proč zvolil rozměr jámy, jaký zvolil, protože se do ní nevejde vůbec žádná prefabrikovaná nádrž. Využitelný prostor jámy je 192 (d) x 110 (š) x 90 (v) centimetrů. V jámě by mohla být mnohem větší zásoba vody, pokud by tam byla efektivnější nádoba....

Kdyby se tam aspoň vešel 1000l IBC kontejner, ale i ten je příliš vysoký.... Jisté řešení by bylo prokopnout se do větší hloubky. Ne, že by to nešlo, leč jako tvor líný (lenost je motorem pokroku!) přemýšlím, jaké jiné řešení zvolit...

Napadají mě varianty:
1. Těžká bazénová plachta - vyložit prostor a udělat si tak "podzemní jezírko". Nevýhoda - bude tam vrchním deklem padat bordel
2. Koupit IBC kontejner bez palety a bez klece a jen jej posadit na vrstvu písku. Předpokládám, že tlak vody při napuštění jej může zdeformovat. Bude to "jen" zdeformované nebo hrozí prasknutí?
3. Již zmiňované vykopání do větší hloubky, aby se tam povedlo usadit IBC, přepad atp. I tak tam ovšem zbyde dost nevyužitého prostoru. Možná pro 60cm IBC...

Než se s mručením pustím do varianty 3, tak si říkám, že třeba se tu někdo vytáhne s geniální myšlenkou.

Děkuji.

Předmět Autor Datum
co tam tak strčit 600 litrové IBC? Ty mají jen 100cm na výšku a vejdou se tam skoro naštorc (120cm).… nový
touchwood 06.08.2018 09:13
touchwood
Já bych to řešil tak, abych využil celý objem vyzděného prostoru. Padání smetí z vrchu bych vyřešil… nový
Zerozero 06.08.2018 12:54
Zerozero
Zvnútra vymurovanej jamy natiahni ako prvú vrstvu nejakú hydroizolačnú, vodenepriepustnú maltu, ktor… nový
ahasver.chamachir 06.08.2018 16:22
ahasver.chamachir
A co tak na svod okapu usadit klapku s hadicí do výšky pro IBC barel. Odpadne ti další problém - jak… nový
Stefran 06.08.2018 16:35
Stefran
Osobně si myslím, že je dobrý návrh od Zerozero. Jinak také možnost nechat svařit nádobu, v daném ro… nový
George63 06.08.2018 17:49
George63
Na plachtu na stavbu jezírek jsem se postavil packou bagru a zamáčkl ji skoro půl metru do země... a… poslední
mirektatra 07.08.2018 09:49
mirektatra

co tam tak strčit 600 litrové IBC? Ty mají jen 100cm na výšku a vejdou se tam skoro naštorc (120cm). Pokud bys místo palety použil ocelový plech, nemusel bys téměř nic odkopávat.

Druhá varianta "bazének" je imho taky možná, ale řešil bych to stěrkou (např. https://www.ceskestavby.cz/clanky/bazeny-beton-sterka-izolace-6553.html) a jakoukoli plachtu - spíše však bazénovou fólii řešil jako přídavek.

edit: s ohledem na (malý) objem necelých 2 kubíků bych to řešil formou "bazénku"

Já bych to řešil tak, abych využil celý objem vyzděného prostoru. Padání smetí z vrchu bych vyřešil vhodným horním krytem.
Vnitřní prostor bych vyložil fólií, určenou pro stavbu jezírek. Myslím, že dodavatel, by na přání svařil z fólie i tvar, pasující přesně do změřeného prostoru. Fólie je velmi odolná, případný drsný povrch vyzdění snese. Po dodání svařené folie, by se pouze vložila do prostoru, honí okraj by se zafixoval, aby při stavu bez vody nezklouzl dolů, asi přilepit. A hotovo. I cena poměrně výhodná. https://www.plachty-folie.cz/jezirkove-plachty-a-folie/?gclid=EAIaIQobChMIl9fEnpzY3AIVxqgYCh1UlwpYEAAYAiAAEgJtGfD_BwE

Zvnútra vymurovanej jamy natiahni ako prvú vrstvu nejakú hydroizolačnú, vodenepriepustnú maltu, ktorú po zaschnutí napenetruj a znovu detto natiahni ešte jednu vrstvu izlolačnej malty.

Tieto dve hydroizolečné vrstvy malty ti stačia nahodiť a zarovanť hoblom so záverečným oceľovým hladítkom v hrúbke cca max. 1 až 2mm, nemusíš nahadzovať fest tučnú omietku. Ak si zručný, minieš maximálne dva kýble tejto silikáto-silikónovej malty s plastifikátormi.

Na trhu je dnes nepreberné množstvo hydroizolačných mált
https://www.asb.sk/stavebnictvo/stavebne-materialy/hydroizolacie/velky-prehlad-hydroizolacii-na-cementovej-baze

https://dek.sk/produkty/detail/1620200750-hasoft-lepenka-vo-vedre-7-kg-2-5-l-sada-seda

Budeš využívať komplet obsah jamy v lete na polievanie nejakým ponorným čerpadlom.

A co tak na svod okapu usadit klapku s hadicí do výšky pro IBC barel.
Odpadne ti další problém - jak tu vodu dostat ven z podzemí.
Ale je zas pravda, že se voda tolik nekazí v podzemí.

Sám mám bývalou žumpu na vodu a černý IBC barel. Když je sucho jako letos čerpám z "žumpy" do barelu.

Osobně si myslím, že je dobrý návrh od Zerozero. Jinak také možnost nechat svařit nádobu, v daném rozměru díry, z plastu a k ní i horní krytí s víkem. To by přišlo ale asi trochu dráž.
Nebo, pokud není dno vybetonované, zhotovit cca 5 cm silnou betonovou vrstvu a použít klasickou IPU a tu navařit na začistěné ztracené bednění a na dno. To pak doplnit rovněž horním krytem, (plastovým, polykarbonátovým, nebo nakonec i z impregnovaných modřínových prken), do něhož pouze vytvořit pracovní otvor s víkem. Což by bylo zřejmě nejlevnější.
https://www.guttashop.cz/asfaltovy-pas-guttabit-v60-s30-.7930/?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=2_SEA_St%C5%99echa_asfaltov%C3%A9_p%C3%A1sy&utm_content=asfaltov%C3%A9+p%C3%A1sy+%7c+ipa

Na plachtu na stavbu jezírek jsem se postavil packou bagru a zamáčkl ji skoro půl metru do země... a neprotrhla se. Koupil bych plachtu tak velkou, aby se jí vyskládala celá jáma a hotovo. Pokud hrozí spodní voda, bude muset zůstat trochu napuštěná, aby ji to nezvedlo, ale myslím, že se sama zase vrátí. Vrch - viz výše.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru