Předmět Autor Datum
Triakem regulovat DC? Ne, to nejde - triakova regulace funguje tak, ze zapina opozdene po pruchodu n…
bahno 28.07.2018 21:36
bahno
Ten triakový regulátor je už kompletně sestavený z výroby, já bych ho nevyráběl. Napájený by byl nor…
lakatoš fero 28.07.2018 21:46
lakatoš fero
Ano, můžeš to tak zapojit. Běžně se to používá. Triak vidí AC a normálně vypíná i spíná. Za můstkem…
antibalda 28.07.2018 22:53
antibalda
A za můstek dát kondík pro vyrovnání usměrněného "tepavého" napětí.
George63 29.07.2018 15:50
George63
Zbytočné. Motoru pulzné napätie nevadí, dokonca si ho sám vyhladí oveľa lepšie ako kondík.
ok 29.07.2018 16:50
ok
Nejen zbytečné, ale i kontraproduktivní a řekl bych nebezpečné. Přemýšlejme, co se asi stane v době,… poslední
ml1 30.07.2018 11:53
ml1

Triakem regulovat DC? Ne, to nejde - triakova regulace funguje tak, ze zapina opozdene po pruchodu nulou a nasledne vypina po dalsim pruchdu nulou. Dylka opozdeni rika, kolik se ubere.
V DC obvodu jednou sepne a neni sila ktera by ho zase vypnula(zhaseci obvody z nekterejch aplikaci vykonovky vynechme), triak po sepnuti je seplej furt.
Nebo mas nekde v obvodu k dispozici AC? A kde?

Ten triakový regulátor je už kompletně sestavený z výroby, já bych ho nevyráběl. Napájený by byl normálně ze sítě a můstek bych dal samozřejmě až na výstupní svorky regulátoru, takže v regulátoru by normálně tikal střídavý proud.

Nejen zbytečné, ale i kontraproduktivní a řekl bych nebezpečné. Přemýšlejme, co se asi stane v době, kdy triak sepne - napěťový skok a proud, který je omezený jenom malým odporem obvodu (síť-triak-diody a zpět) případně odporem kondenzátoru. Bude tedy v ohrožení jak triak, tak diody, protože kondenzátor si je schopný říct o dost velký proud. Musela by se před ten kondenzátor umístit indukčnost (tedy dohromady LC filtr), která by tu špičku utlumila. To pokud by opravdu bylo potřeba vyhladit proud (třeba kvůli komutaci).
Naopak motor, jakožto indukčnost si proud patřičně vyhladí. S jakou časovou konstantou takto z hlavy nevim, ale je jisté, že skokové změně svorkového napětí bude odpovídat pozvolná změna proudu. A i po zániku napětí bude chtít proud protékat, což mu ten usměrňovač hladce umožní (pro ten proud jsou jeho diody pólované propustně). Je potřeba myslet na to, že se tím sníží rozsah regulace, čistá indukčnost se dá regulovat od 90 (plné otevření) do necelých 180 (vypnuto) stupňů (u motoru bude ten rozsah od méně než 90, protože se energie přemění na mechanickou práci a nevrací se zpět), ale pokud je ten regulátor určený pro motory, tak je tak stavěný a nepřekvapí ho to (pokud je stavěný na žárovku, bude horní půlka rozsahu (90-0) na nic).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru