Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co je rigolování?

Pronajímam pole po rodičích, a dnes přišel dopis z družstva zda jim dovolím pole zrigolovat... ?
Jenže já nevím co to je a proč a jaké riziko hrozí do následujících let.
Děkuji za informace

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tieto CCCP metódy na stepiach s predsadenou predradličkou, hlavnou radlicou hlbokej orby sa dnes nep…
Nuda 04.07.2018 05:50
Nuda
Prokristapána, ta Poradna jde fakt do háje, takoví rádcové pionýrských skupin dělají jen ostudu. Ovš… poslední
Rce 05.07.2018 02:42
Rce
Rigolování vzniklo v dobách, kdy se rylo ručně a byl rýč moc krátký na velmi hlubokou orbu. Tak se v… nový
Rce 05.07.2018 02:38
Rce

Tieto CCCP metódy na stepiach s predsadenou predradličkou, hlavnou radlicou hlbokej orby sa dnes nepoužívajú, sú to zastaralé názory. Ideálne je dnes iba rolu mulčovať, prípadne povrch pôdy rotavátormi rozhabarkovať, aby sa nenarušil prirodzený vývoj mikroorganizmov, rozvoj pôdnych baktérií, podhubia, rozkladových plesní situované v presne rozvrstvenom profile pôdy potrebných pre správny príjem živín koreňovou sústavou vyšľachtených rastlín.

Jediná výhoda hlbokej orby je, že sa zbavia týmto hlbokým obrátením pôdy, do 60-80cm, zaburinenia. Semená, korene pýru, prasličky, pupenca situované relatívne pod povrchom sa dostanú pod úroveň bežného klíčenia pri klasickej orbe. Semená burín majú schopnosť, vitalitu, vyklíčiť aj po 25-rokoch v prípade, ak sa dostanú do vhodných podmienok.

Takýmto obrátením pôdy sa stane vrchná vrstva takmer sterilná, zbavená "života" v humuse, čo je nutné znovu doplniť vyzretým, fermentovaným maštaľným hnojom, močovkou a tiež priemyselnými hnojivami s minerálnymi látkami prípadne dusíkom v podobe chemickej močoviny.

Západní kapitalisti, ktorí okrádajú svojou nadhodnotou ubiedených, hladných pracujúcich, napr. chudákov, žobrákov pracujúcich na farmách v Holandsku, vrchnú vrstvu zrezanej, načechranej ornice, geniálnymi strojmi v podobe kombajnov osadenú vapkami s tryskami, preparujú pod teplotou 180°C tlakovou vodnou parou hnanou do ornice, ktorú obratom za horúca pokladajú z kombajna za sebou na pôvodný povrch zeme. (Ako keď sa kladie nový asfalt na vyfrézovanú vozovku). Humus zostane na povrchu zachovaný, akurát sa vrchná ornica v hrúbke cca 5-6cm zbaví patogénov, semien burín apod. Týmto sa šetria dehonestujúce herbicídne postreky nebezpečné pre človeka, spodných vôd a pre prírodu.

Zrejme sa nechali zase raz zahnívajúci kapitalisti inšpirovať súdruhmi kolchóznikmi v krajine predvčerajška, ktorí po výstrele z Auróry vybudovali od základu na holej planine ľudskú civilizáciu, maskuľtúru, fiskuľtúru, bľahobyt, sociaľistické istoty svetlejších zajtrajškov.

Rigolování vzniklo v dobách, kdy se rylo ručně a byl rýč moc krátký na velmi hlubokou orbu. Tak se vykopal na kraji pole obrovský příkop do potřebné hloubky a v délce obdělávaného lánu. Pak se pokračovalo dál, že se bok příkopu vykopal dál a naházel do toho dříve vykopaného. Tím se velmi pracně dosáhlo hlubokého rytí. Od toho název "rigolování", páč se příkop (=rigol) posouval pracným rytím a zahazováním skrz celé pole.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru