Předmět Autor Datum
Zapojení koncovky micro USB2.1 je na odkazu, na levé straně. GND je ta zemnící svorka na dynamu, Vcc…
George63 25.06.2018 19:53
George63
To "dynamo" je vlastne alternátor vybavený usmerňovacím členom. Dodáva to vo výsledku pulzné napätie…
ok 25.06.2018 21:41
ok
Je tam opravdu instalovaný usmněrňovač? Bych spíše řekl, že je to normální střídavý alternátorek. :-…
PLV 28.06.2018 15:47
PLV
Ja tam vidim na jednej svorke značku +. A vysvetľujem si to tak, že "dynamo" je vyrobené pre napájan…
ok 29.06.2018 06:41
ok
Svietidla LED, určená pro svícení na kolech, je možné napájet i střídavým proudem. Mají usmněrňovač… poslední
PLV 01.07.2018 22:36
PLV

Zapojení koncovky micro USB2.1 je na odkazu, na levé straně. GND je ta zemnící svorka na dynamu, Vcc je svorka + na dynamu. Ostatní vodiče jsou datové. A k čemu Ti to bude dobré?
Nabíjet tím li-ion aku mobilu bych asi neriskoval. Max. proud toho dynama (výkon 3W) by měl být 0,5A a při těch 6V, pokud to "dává", se bude snažit "cpát" do aku podstatně vyšší proud, než na nějž je stavěné jak dynamo, tak i aku a něco z toho asi dlouho nevydrží. Ale třeba se pletu.:-/
https://www.kyou.cz/forum/viewtopic.php?t=1124

To "dynamo" je vlastne alternátor vybavený usmerňovacím členom. Dodáva to vo výsledku pulzné napätie, ktoré sa mení - rastie s otáčkami. Frekvencia pulzného prúdu s otáčkami tiež rastie. Keďže v obvode striedavého prúdu je indukcia (vinutie alternátora), prúd je čiastočne stabilizovaný. Prúd je stabilizovaný - teda nie je stabilizované napätie. Napätie silne kolíše v závislosti na záťaži. Keď chceš z toho napájať nejaké zariadenie cez USB, tak tam musíš zapojiť filtračný kondenzátor a polovodičový stabilizátor napätia 5V (napr. typu 7805).

Ja tam vidim na jednej svorke značku +. A vysvetľujem si to tak, že "dynamo" je vyrobené pre napájanie svietidla LED. Možno sa mýlim, ale ešte som v žívote nevidel svorku striedavého prúdu označenú ako +. Samozrejme, nie je žiaden problém to skontrolovať voltmetrom.

Svietidla LED, určená pro svícení na kolech, je možné napájet i střídavým proudem. Mají usmněrňovač a obyčejně i řídící jednotku v sobě. Zadní světla mají často i kondenzátor, který dodává proud i několik minut po zastavení kola. Problém je přední LED světlo sehnat, protože v Česku je akorát tak v každé dvacáté prodejně a většina ,,odborných" prodejců kol nemá ani tušení, že něco takového existuje. To je moje vlastní bohatá zkušenost. Současní idioti, co jezdí na kolech, jsou zblblí blikátky na baterie a proto v prodejnách nic jiného není. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru