Předmět Autor Datum
Najprv sa vymačkni, akou náterovou hmotou budeš "čenčať " finálny povrch. Nutné brúsenie nie je. Do…
Nuda 20.06.2018 08:45
Nuda
Ďakujem.Ano budem natierať pergolu.Mal som dlžníka,ktorý stále nemal peniaze,tak mi dal KVH hranoly.…
foter 20.06.2018 11:38
foter
Ty šelaku.
oldo 23.07.2018 16:53
oldo
nitrocelulózovým lakom (šelak) Bože! Do čehos to duši dal!? poslední
čumil_old 23.07.2018 19:13
čumil_old

Najprv sa vymačkni, akou náterovou hmotou budeš "čenčať " finálny povrch.

Nutné brúsenie nie je. Do exteriéru (pergola, previs sedlovej strechy) ti to je jedno.

Brúsi sa z dôvodu, aby po morení náterom nevypadalo drevo chlpaté, drsné, na pohľad hrboľaté ak je na ňom nanesený lak.

Tiež nebrúsené drevo viac saje, vyššia spotreba náterovej hmoty, lebo je pórovité. Zase sa lepšie a kvalitnejšie morí ak nie je drevo vyhladené.

Ak budeš iba moriť, resp. napúšťať povrch na prírodno, napríklad ľanovým olejom, je možné aj po namorení drevo prebrúsiť jemným šmirgľom, následne drevo pucvolami, nechlpatým hodvábom preleštiť, očistiť povrch od drevného prachu a následne znovu namoriť transparentnými nátermi s hĺbkovou penetráciou typu Luxol, Xyladekor, Balakryl a spol., alebo iba prelakovať bezfarebným nitrocelulózovým lakom (šelak) na nábytok. Sú dostať aj matné, nelesklé transparentné nitrocelulózové laky. Len nitrocelulózvým lakom nesvedčia poveternostné vplyvy, ošuntejú, vypelichajú.

Ďakujem.Ano budem natierať pergolu.Mal som dlžníka,ktorý stále nemal peniaze,tak mi dal KVH hranoly.Tie sú vysušené na vlhkosť 15% a pekne ohobľované.Vraj ich netreba ošetrovať proti možným škodcom - vďaka technickému procesu sušenia je drevo sterilizované od biotických škodcov.Chcem natierať Herbol – Offenporig Pro Décor. Vybral som túto lazúru podľa referencii tu na poradni.Výrobca hovorí,že je vhodná ako základný náter, medzináter a konečný náter – to všetko priamo iba z jedného balenia.Je to o dosť drahšie ako Luxol,tak som zvedavý akú to bude mať trvácnosť.
Keď si mi tak pekne poradil,ešte sa opýtam.či teda nemusím použiť najskôr HERBOL Blaueschutzgrund bezfarebná impregnácia pre exteriér proti zamodraniu dreva.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru