Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dřevěné obložení stěny s komínem

Dobrý den,
Na chatě mám kamna se zadním vývodem zkrze zeď (20 cm ytong). Celý komín je nerez a izolovaný, včetně průchodky zdí. Venku je nyní cca 25 cm od zdi. Ovšem vím, že bývá velmi horký. Venkovní stěnu, kde je komín bych chtěl obložit palubkama. Je mi jasné, že palubkama nemohu až ke komínu. Jak to vyřešit? Palubky budou na roštu. Zřejmě to bude cca 5 - 10 cm od zdi. Mezi palubkama a zdí bude izolace rockwol.

Předmět Autor Datum
Zdravím Šel bych na to "selským rozumem", čili mezi komínem a dřevěným obkladem je třeba udělat vzd… nový
PETR M. 12.06.2018 09:26
PETR M.
jakkýmkoli kovem se teplo šíří asi úplně nejlépe, takže takovou radu bych s dovolením označil jako ž… nový
touchwood 12.06.2018 10:58
touchwood
Kovový svařenec tvaru U nebude spojen s komínem bude tvořit "obruč" která bude od komínového tělesa… nový
PETR M. 12.06.2018 11:48
PETR M.
Já si hlavně myslím, že původní záměr může po letech nabrat úplně jiného řešení, protože si třeba (n… poslední
touchwood 12.06.2018 20:22
touchwood
Ještě pšikládám foto zde. Ten komín je na fotce téměř hotový. jen není dodělaný spodek. Ovšem si mys… nový
Tomašenko 12.06.2018 11:02
Tomašenko
Tak dělá se to tak, že se udělá napřed palubková fasáda a komín se pak nechá pohledově otevřený s tí… nový
PETR M. 12.06.2018 12:00
PETR M.
Anebo nejjednodušší a nejlacinější řešení komín dopojte nechte jak je a za komínem nechte do stran d… nový
PETR M. 12.06.2018 12:13
PETR M.
P.S. Opravuji mezi komínem a dřevěným obkladem je třeba udělat mezeru minimálně 10 cm (100mm) nikoli… nový
PETR M. 12.06.2018 12:32
PETR M.
A co tak v prostoru za komínem použít nějaký kermický obklad, v šíři cca 30 cm, třeba s dekorem kame… nový
George63 12.06.2018 18:58
George63

Zdravím

Šel bych na to "selským rozumem", čili mezi komínem a dřevěným obkladem je třeba udělat vzduchovou mezeru tak, aby mezi komínem a obkladem mohl volně proudit vzduch mezerou nahoře a dole, minimálně 5cm ale udělal bych ji pro jistotu i větší. Tzn. má-li komín nerezový plášť udělal bych kolem něj např. z L profil oceli překlenovací "účka" v požadované vzdálenosti od komínu taková hranatá "účka" která by byla chycena ke stěně z každé strany komína. Na to bych pak přišrouboval dřevěné laťky tedy ten "rošt" a na to pak palubky. Anebo by se dal kolem komína ze spodu až nahoru udělat "futrál" se vzduchovou mezerou např. z "příčkovek" plynosilikátu (ytong, porfix apod.) a k tomu pak přišroubit přímo dřevěný obklad. Ze spodu bych tam nechal průduch a nahoře z boku také zakrytý kovovou síťkou, příp. pletivem (aby tam nelezl hmyz nebo drobní hlodavci a shora pak zaplechoval aby tam nepršelo a nesněžilo. Taktéž by se možná v případě příčkovek ale i s dostatečnou mezerou v případě kovových nosníků dala dát vata, vzduchová mezera ale bude dle mně úplně bez problémů...., v každém případě bych dole a nahoře udělal ten větrací otvor, v případě zahřátí komína a tím i vzduchové mezery mezi komínem a obkladem by vznikl "komínový efekt, který by zabránil kumulaci zahřátého vzduchu a zároveň umožnil "větrání" případné vlhkosti jež by se mohla v době nepřítomnosti kumulovat v dutině, tím by byl obklad chráněn nejen proti zahřátí ale prodloužilo to i životnost obkladu na v podstatě neomezenou dobu. Zbytek je už jen o správném rozvržení a estetice, bude to bezpečné a v podstatě se nemůže nic stát. Nahoře u komínu je dobré dbát na jistou vzdálenost od ústí komína a obkladu tak aby při zatápění špatném tahu apod., nehrozilo zalétávání jisker k obkladu nebo za něj.

jakkýmkoli kovem se teplo šíří asi úplně nejlépe, takže takovou radu bych s dovolením označil jako životu nebezpečnou.

Jediné správné řešení je přidat nehořlavý, pevný a teplotně odolný materiál, tj. dozdít na takovou tloušťku, že komín nebude skoro vyzařovat teplo.

Pro odstrašení doporučuju na google vyhledat, co dokáže třeba zazděný trám v komíně (což je víceméně ekvivalent) - google: požár trám v komíně.

Kovový svařenec tvaru U nebude spojen s komínem bude tvořit "obruč" která bude od komínového tělesa vzdálena třeba deset centimetrů nebo i víc a to po celé své ploše, nikde se nebude dotýkat komínového tělesa, na něm pak laťky nebo hranoly pro obklad které tím pádem budou ještě dále od komínového tělesa + mezi komínovým pláštěm a kovovou obručí bude velká navíc větraná mezera čili v tomto nevidím žádný problém, nebo si myslíte že se přez větranou mezeru např. 10 cm ohřeje kov na více jak 50 stupňů ?

Zazděný trám v komíně je úplně mimo, zrovna tak jako s tou kovovou "kostrou" jež nebude mít žádné styčné plochy s pláštěm komína, vzduch je navíc velmi dobrý izolant v případě větrané mezery bude izolace od tepla sáláním ještě lepší.

Já si hlavně myslím, že původní záměr může po letech nabrat úplně jiného řešení, protože si třeba (nový) majitel ani neuvědomí, co tam před X lety dal. Ony ty požáry totiž vznikají právě tak, že "nikdo nevěděl" a následné stavební úpravy vytvořily časovanou bombu.

Ještě pšikládám foto zde.
Ten komín je na fotce téměř hotový. jen není dodělaný spodek. Ovšem si myslím, že bych ho musel sundat, dát palubky a znovu nasadit. Obávám se, že rozebrat nepůjde. Jednou jsem potřeboval sundat stříšku a vůbec to nešlo.

Tak dělá se to tak, že se udělá napřed palubková fasáda a komín se pak nechá pohledově otevřený s tím, že se může zvětšit ještě vzdálenost mezi stěnou komína a palubkami a pouze v místě průchodu komínu fasádou se řeší nehořlavý tepelně izolovaný prostup. Komín ještě není dopojený čili nejjednodušší by asi bylo v jednom kuse ho odšroubovat prodloužit sopouch + tepelně izolovanou průchodku obložit a pak opět v kuse našroubovat ovšem musely by se prodloužit i ty úchyty komína....Další možností je pak komín něčím "objet" a to jak jsem psal případně obezdít příčkovkami tam by vzdálenost ke komínu mohla být z vnitřní strany menší a ty pak obložit, nevýhoda těchto řešení je v tom, že tak v místě komínu bude opticky výrazný výstupek a nahoře pak musíte řešit ještě zaplechování průchodu ostěním při dodržení odizolování odstupu zaplechování a palubkového obkladu jelikož tam by pak mohlo docházet k nežádoucímu zvýšenému předávání tepla kondukcí (vedením) na dřevěný obklad.......

Anebo nejjednodušší a nejlacinější řešení komín dopojte nechte jak je a za komínem nechte do stran dostatečně volný neobložený bílý "pruh" od spodu až nahoru, obložením se pak z každé strany ke komínu vč. sopouchu pouze přiblížete na bezpečnou vzdálenost např. 20 cm z každé strany a nemůže se nic stát, dokonce dle mně to může být i "estetické" komín s bílým pruhem zdiva za ním a z každé strany dřevěný obklad v končící v dostatečné bezpečné vzdálenosti od komínového tělesa, opticky bude za komínem a po jeho krajích volný prostor zdiva vznikne jakási "nika" fasáda bude členitější a tím komínem s neobloženým pruhem za ní i pohledově zajímavější bude to působit modernějším "odlehčeným" dojmem bude to bezpečné a nemusíte nic řešit komín bude navíc kdykoli přístupný........

P.S. Opravuji mezi komínem a dřevěným obkladem je třeba udělat mezeru minimálně 10 cm (100mm) nikoli 5 cm neboť i u vícevrstvých nerez komínů jsou povrchové teploty značně vyšší než u zděných komínů......zapomněl jsem že nejde o zděný komín nebo komín stavebnicový zděný s izolací uvnitř......

A co tak v prostoru za komínem použít nějaký kermický obklad, v šíři cca 30 cm, třeba s dekorem kamene a podobně? A palubky, včetně roštu, tak ukončit z obou stran v dostatečné vzdálenosti od komína. Na zeď přitmelit v tomto prostoru ytong uříznutý na potřebnou sílu a na něj obklad přilepit obkladačským tmelem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru