Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čím vysparovat kamenitou zed

Dobry den, na prvnim patre na baraku mam kamenne zdivo z kamenu kde ale je to malo vysparovane a skarede, vypadane.. cim bych to mohl vysparovat? Dival jsem se od quick mix FM X, ale pytel stoji 290kc 25kg coz me prijde predrazene? Cim se to sparuje? Maltou? Betonem? Aby se to hezky uchystlo? Dekuji

Předmět Autor Datum
Zrovna ten quick mix FM-X jsem použil já. Jo, je to drahé, ale ve spárách to drží a celkem slušně se… nový
Moas 11.06.2018 09:52
Moas
Dobře a ješte se zeptam nektere kameny jsou spinave od malty a zanesene, nevite cim to obrousit nebo… nový
Georgee 13.06.2018 01:00
Georgee
Od malty jedině mechanicky, nejlépe drátěným kartáčem - také je do vrtačky. Leštit asi ne, pak vypad… nový
Rce 13.06.2018 02:43
Rce
U nás v Kocourkově se renovovala městská brána, která měla asi metr od země obnaženou kamennou zeď.… nový
JoDiK 13.06.2018 10:12
JoDiK
Ano, prodávané maltové směsi jsou drahé, přitom je to v zásadě jen cement, vápno, písek a nějaká che… nový
vitovec 13.06.2018 07:34
vitovec
ja sparoval flexibilnym lepidlom a je to parada,hladit mokrym stetcom,rovno aj kamene umyjes od zvys… nový
cementor 13.06.2018 21:07
cementor
zdici-a-sparovaci-malta-pro-licove-zdivo-a-klinker poslední
medved2010 17.06.2018 18:13
medved2010

Zrovna ten quick mix FM-X jsem použil já. Jo, je to drahé, ale ve spárách to drží a celkem slušně se s tím dělá. Mně osobně mnohem líp, než s betonem.Natlačil jsem to do spárovacího pytle a pěkně jako při zdobení dortu vtlačoval do spár. Zatím to má za sebou jedinou zimu, ale nikde ani prasklinka.

U nás v Kocourkově se renovovala městská brána, která měla asi metr od země obnaženou kamennou zeď. Kameny byly zapráskané od malty, tak je dělníci asi týden čistili pneumatickými jehlovými oklepávači. Vypadalo to opravdu krásně. Pak přišla paní od památkářů, zhrozila se a nařídila, že tam přece musí být historická omítka se speciální povrchovou úpravou. Tak to teda zaomítali. Momentálně omítka od vlhkých kamenů opadává...
[gp-851b_s.jpg]

Ano, prodávané maltové směsi jsou drahé, přitom je to v zásadě jen cement, vápno, písek a nějaká chem. přísada. Písek je asi ta nejdražší složka, protože musí být absolutně vysušený, aby to neztvrdlo v pytli.
Když nechcete zbytečně vyhazovat peníze, použijte klasický postup spárování cementovou maltou s přídavkem vápna jako plastifikátoru. Samotná cementová malta je nevhodná, špatně se s ní pracuje a je příliš tvrdá a časem popraská.
Namíchejte spárovací maltu v poměru 1 : 1 : 4 . To znamená jeden díl cementu, jeden díl vápna a 4 díly kvalitního písku. Vodou upravit na hustotu tak, aby se s maltou dobře pracovalo, řádně natlačit do předem vyčištěných a mírně navlhčených spár.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru