Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení vody ze studny.

Zdravím, mám dotaz ohledně zpětných ventilů na vodu. Při jakém tlaku jsou schopny uzavřít ??? Co když jsou natlakovány oba konce ?? Uzavře se aby nic neproteklo zpět??

Jde mi o zapojení studny cca viz obrázek. Studnu máme znečištěnou (fekální bakterie) ale chceme ji mít v provozu. Voda co by měla být pitná by šla přes filtry do tlakové nádrže (ta je schválně až za filtry aby se zbytečně neznečistila) a odtud do domu. Zde by byla odbočka která by umožnila pokud bude voda OK poslat ji na zahradu jako pitnou. Pokud by ale voda nebyla OK tak by se pustila voda na zahradu ještě před filtry a používala by se na zalévání jako užitková. Jde mi hlavně o to jestli zpětný ventil dokáže spolehlivě zadržet vodu tak aby nekontaminovala vodu pitnou.

Předmět Autor Datum
Zpětný ventil s pružinou funguje do určíté hodnoty i při tlaku na obou stranách. Ventily založené na…
leo 27.05.2018 13:21
leo
Filtry na to jsou, UV zabije bakterie a zbytek se přefiltruje přes pevné filtry. Čištění bude ale vý…
IkaSGC 27.05.2018 13:30
IkaSGC
Včil mě ještě napadlo ještě jedno řešení.... Okruh který by šel na zahradu, by se tlakoval na vyšší…
IkaSGC 27.05.2018 13:38
IkaSGC
Potrebujete niečo tomu podobné. : https://www.pvmsystem.sk/caleffi-bezpecnostny-spatny-ventil-3-4-cl…
Slavco31 27.05.2018 13:45
Slavco31
Pěkná hračka, odpíchnul jsem se od toho a našel i komorovou zpětnou bezpečnostní klapku... Jen ta ce…
IkaSGC 27.05.2018 14:29
IkaSGC
Ta cena je tedy dost brutální. Myslím, že funkce systému by neměla mít problém. Rozdíl tlaku před a… poslední
Zerozero 27.05.2018 15:39
Zerozero

Zpětný ventil s pružinou funguje do určíté hodnoty i při tlaku na obou stranách. Ventily založené na váze závažíčka klapky nikoliv. Pokud jsou ve studni koliformní bakterie, nevím o žádném filtru, kteý je vyfiltrujre, musí se provést dezinfekce studny a nový rozbor vody!

Včil mě ještě napadlo ještě jedno řešení.... Okruh který by šel na zahradu, by se tlakoval na vyšší tlak... Tím by spolehlivě uzavíral klapku a na zahradě by to ničemu nevadilo. Jen netuším jak to včil vymyslet tak aby to hnalo jedno čerpadlo..... :D

Ta cena je tedy dost brutální. Myslím, že funkce systému by neměla mít problém. Rozdíl tlaku před a za filtrem za chodu čerpadla bude vytvořen automaticky. Filtr má určitě nějaký průchozí odpor, přičemž tlak z běžícího čerpadla musí být vyšší, než je tlak v tlakové nádobě. Myslím, že pro dostatečnou spolehlivost by stačil i kvalitní zpětný ventil od bojleru. Vestavěný pojistný ventil by nebyl využit, využila by se jen zpětná klapka. Je o dost levnější, než nějaký speciální, ale funkci by splnil.
Jen při neodebírání žádné vody, se tlak před a za filtrem vyrovná a vypne čerpadlo. Ale pokud jsou tlaky vyrovnané, nemá kapalina důvod pronikat přes zpětnou klapku a k uzavření stačí zpětná pružinka. Není zakreslena zpětná klapka u čerpadla, předpokládám, že je samozřejmostí.
Při natlakované nádobě a neběžícím čerpadle, půjde voda na zahradu z nádoby přes zpětný ventil. Při poklesu tlaku zapne čerpadlo a zvýší se tlak před filtrem. Tím dojde k uzavření zpětné klapky a voda půjde na zahradu nefiltrovaná. Pokud se zavře odběr na zahradě, začne se tlakovat nádoba přes filtr.
Vzhledem k tomu, že na zalévání zahrady není potřeba filtrovat vodu na úroveň pitné, tak při běžícím čerpadle půjde vždy voda nefiltrovaná. Proto si myslím, že systém by takto fungoval i bez obou uzavíracích ventilů.
Jen v případě zvolení zalévání přefiltrovanou vodou, by byl nutný ventil co je vpravo, který po uzavření pustí vodu přes filtr. Ventil vlevo by byl jen proto, kdyby byl požadavek na naprostou spolehlivost uzavření zpětného ventilu, jako pojistka navíc. Ale myslím, že je to zbytečné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru