Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem podstřešní fólie propouští vodu

Dobrý den,
narazil jsem na stavbě na problém. Zjistil jsem že mi zatéká někde přes střechu (hliníkový plech). To není ten největší problém, voda stéká po střešní fólii pryč, ale na některých místech přes tu fólii prosákne.
Zjišťoval jsem čím to může být a asi jsem na to přišel. Dělal se impregnační nástřik krovů zevnitř stavby a na některých místech se asi postříkala i fólie, jak jsem zjistil, tento nástřik fólii narušuje.
Nejhorší je, že 80% fólie už mám zakryté dvěma vrstvami vaty a nevím kde všude to prosakuje.

Napadá prosím někoho jak to řešit?

Z půdního prostoru (nad vatou) by šly od vrcholu střechy spustit na starou fólii nové pásy fólie, ale jen na šířku kontralatí, takže by to nebylo stoprocentní.
Nebo bude stačit, když vyřeším to zatékání přes střechu a vlhkost už by se tam objevovat neměla? Nebo tam i tak bude kondenzovat voda? Střechu mám větranou na výšku kontralatí.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Záleží natom, v kterou dobu a za jakého počasí voda prosakuje. Pokud je to při střídání mrazivéhon p… poslední
George63 16.05.2018 19:43
George63

Záleží natom, v kterou dobu a za jakého počasí voda prosakuje.
Pokud je to při střídání mrazivéhon počasí (v noci) a slunného dne, pak může jít pouze o vodu, která prochází z obytných prostor, přes folii a v tomto případě kondenzuje na plechu ze spodu, namrzá a pak při oslunění námraza taje a voda stéká po folii. I když je prostor odvětráván. Než se stačí vlhký vzduch odvětrat, namrzá voda na plechu ze spodu.:-(
To je běžný stav (i podle projektantů a pokrývačů) a folie je tam právě z tohoto důvodu.
Souvisí to i částečně rovněž s parotěsnými foliemi-zábranami, bránícími prostupu vlhkosti z obytných prostor do střešní konstrukce.
Osobně mi to dělá rovněž, pod plechovou krytinou na našem RD a dokonce jsem musel udělat přesah od folie až do okapu, aby mi nekapala a nenamrzala v mrazech na chodíku před domem. Není to stále, pouze v případě, jaký jsem posal výše. :-(
V tomto případě zkusit spustit tu novou folii na tu starou a jak píše předrádce, doufat, že to pomůže. Jinak krytina dolů a novou folii.:-(
Hodně důležitý je ale také typ difůzní folie a zahřívání střechy sluncem v letní dny.
Ze skušenosti- na RD mého syna.
Při stavbě jsme, před 15-ti lety, pod krytinu z KM Beta (betonových) tašek, dali sice údajně dobrou a drahou doporučenou folii, ale na jihovýchodní straně sedlové střechy, po cca 10-ti letech, úplně teplem, od intenzivního oslunění úplně zteřela a je zcela nefunkční.
Ale naštěstí po těmito taškami ke kondenzaci nedochází, mezi taškami je dostatečné odvětrání. Pouze při vyjímečném profouknutí trochy sněhu se tam dostane občas velmi malé množství vody, ale které větší problém nedělá.
Ale budeme asi rovněž řešit dodatečným vtažením nové folie, v nejhorším případě sejmutím a přerovnáním tašek a natažením nové, lepší folie.
Dokonce nám pokrývači doporučovali, že by bylo možná lepší použít klasickou nepískovanou lepenku. Ta však není difusní a je nebezpečí, že by voda kondenzovala na ní ze spodu a "šla" do tepelné izolace pod ní.
Na severozápadní polovině, kde je oslunění podstatně menší, je folie absolutně bez problémů a jako nová.
Pokud voda prosakuje při dešti, pak jde opravdu asi o "díry", nebo netěsnosti, v plechu, nebo spojích. Pak by bylo nejlepší se pokusit je najít a nějakým způsobem je "zlikvidovat". Třeba pomocí střešního tmelu a přeplátováním.:puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru