Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zapojení elektromotoru do cirkulárky

Já si myslím, že pokud by byla jedna fáze proti srsti, rozběhne se motor na druhou stranu. To znamená pokud nevyrazí pojistky (on je ten proudový ráz jen o málo větší než při tvrdém rozběhu), zastaví se a roztočí se na druhou stranu, to vše doprovázené patřičnými zvukovými efekty. Každopádně by měl běžet klidně v obou polohách.
Vrčení nasvědčuje (nebo může nasvědčovat) výskytu zpětné složky třeba při běhu na dvě fáze (motor je schopný běžet na dvě fáze, jen má menší moment tím jak se pere sousledná a zpětná složka magnetického pole, a není se schopný rozběhnout, protože při nulových otáčkách jsou obě tyto složky stejné).

Osobně bych nejdřív prozkoumal ten paketový přepínač, podle možností prosvítil nebo prozvonil kam posílá kterou fázi v obou polohách - jestli v poloze Y propojuje ten střed (vodorovná klema nikam nepřipojená) a v poloze D začátky a konce vinutí (svislé klemy na svorkovnici).

P.S.: Předpokládám, že modrá na přívodu bude jedna z fází a ne střední vodič (aneb ať žije normalizované barevné označení), to by bylo totálně špatně (a poznalo by se to snad i v poloze Y) ale motor by se nějak taky točil.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny