Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem oprava sacího koše u ruční pumpy

Mám na zahradě v Kostelci na Hané starou ruční pumpu na vodu (klasická Sigma). V posledních letech, pokud se nějakou dobu nečerpá, "spadne" voda v potrubí, a aby bylo možno znovu začít pumpovat, je nutno do pumpy nalít shora vodu. Doba, po kterou se voda v pumpě udrží, se neustále zkracuje, nyní činí jen asi 5 minut. Je slyšet, jak voda kape z pumpy dolů do studny. Poslal jsem poptávku na opravny čerpadel a na studnaře na Prostějovsku, ale nesehnal jsem nikoho, kdy by mi pumpu na místě opravil. Pouze jsem se dozvěděl, že může být vadný sací koš nebo píst. Bylo mi řečeno, že bych měl i vlastními silami zvládnout vyzvednout pumpu i s potrubím ze studny, demontovat vadný díl a koupit nový. Jsem v tomto oboru laik, a tak bych se chtěl zeptat:
1) Jak se postupuje při zvedání pumpy i s potrubím a sacím košem ze studny? Délku potrubí neznám, předpokládám tak do 5m.
2) Jak poznám, že je vadný sací koš či píst nebo něco jiného? Píst je uvnitř těla pumpy? Pokud ano, jak se k němu dostanu?
3) Nesleduji hladinu vody ve studni. Je možné, že problémy jsou způsobeny jejím poklesem v důsledku sucha?

Děkuji moc za odpověď.

Pavel Navrátil
776 212 088

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den děláme to tak že ve dvou lidech povytáhneme pumpu ze studny až po pracovní válec a podloží… nový
Peru 11.05.2018 20:14
Peru
Ak nedáš na závit túto klapku, nemáš šancu http://www.pumps.sk/eshop/e-1505-vv-klapka-vert-nylon-dn… nový
Nuda 12.05.2018 20:22
Nuda
Jistý medvěd mi zase vynadá do hnusných starců, co patří do hrobu, protože rádce pionýrů a skautíků… nový
Rce 12.05.2018 22:34
Rce
tazatel nereaguje tak si můžeme jen domýšlet , ale souhlasím plast se kroutí , a ty plastové mosazné… poslední
Peru 13.05.2018 09:13
Peru

Dobrý den děláme to tak že ve dvou lidech povytáhneme pumpu ze studny až po pracovní válec a podložím abych viděl zda někde něco neteče, pokud slyšíte kapání může být i děravá trubka , pokud jde tak pak povolím válec (bud přírubu z trubky , nebo říznu dva šrouby,mohou být i tři ) ,sundám pumpu s válcem a pak vytáhnu zbytek sání s košem ,k zajištění používám trubkový svěrák , nebo lešenářkou sponku. vše očistit , do koše najít vodu a zkontrolovat zda neteče , do nového doporučuji fouknout ústy (již se mi stalo ,že i nový koš netěsnil) ,pokud je vše ok tak pracovní válec ,klapka , píst ,praskliny, nad pracovním válcem se již netěsnost nefunkčností neprojeví , naopak tam vrtám díru 6mm aby voda vytekla z nadzemní části a v zimě ji neroztrhla, někdo tam dává kohoutek a přes léto ho zavírá . takže pumpu vytáhnout po válec ze studně , rozdělat a vytáhnout zbytek, pokud je studna pod ořechem ,jak bývalo zvykem ,tak lze použít lano přes silnou větev . jinak to chce foto aby bylo vidět o jakou pumpu jde

Ak nedáš na závit túto klapku, nemáš šancu

http://www.pumps.sk/eshop/e-1505-vv-klapka-vert-nylon-dn-15-12

Podľa môjho objektívneho názoru, je deravá, zhnitá nasávacia trubka z ktorej klesne tlak v nasávacom potrubí.

Prípadne?
Sací koš bude zašprajcovaný "šrégom", napríklad z peckou z čerešne apod. "drievkom" v koši.

Zameň tvoj nasávací, potrubný hnoj za ;;;
http://content.foto.mail.ru/inbox/kranya/_myphoto/i-603.jpg

Jistý medvěd mi zase vynadá do hnusných starců, co patří do hrobu, protože rádce pionýrů a skautíků Nuda je pod jeho výsostnou ochranou, ale musím se zase ozvat. Vadí mi, že se tady zase, aniž by kdo věděl, nadává uživateli, že má hnůj a saračky, musí koupit něco drahého. Předpokládám, že tazatel má klasice pozinkované trubky, ty mám doma u pumpy 40 let a bez problémů. Stejně tak nylonovou klapku zavrhuji. Do pumpy patří klasická, kožená klapka. Bývají tři. Jedna nahoře v pumpě, druhá na dně pracovního válce a třetí v koši (ještě jedna je uvnitř pístu ve válci). Pro správnou funkci je třeba tyto klapky vyměnit a hlavně zabrousit dosedací plochy klapek. Dosedací plochy se totiž přizpůsobily rezivěním starým klapkám, pro nové je vhodné je zabrousit do hladka a rovna.

tazatel nereaguje tak si můžeme jen domýšlet , ale souhlasím plast se kroutí , a ty plastové mosazné klapky jsou vhodně jen na čerpadla , tam se otevře a po vypnutí zavře , na ruční pumpě se a každým zdvihem otevře a zavře každá z klapek , proto i sací koš pirát který na čerpadle vydrží desítky let na pumpě do dvou let překlepe tyčku a zasekne se . ano kožená nebo silikonová klapka , a zabrousit dosedací plochy , je to jednoduché ( opravy byly dělány i kováři bez složitého vybavení , stačí zabrousit na pásové brusce , případně orovnat na soustruhu , někdy jen seškrábnout nánosy a funguje dál . bohužel narazil jsem i na "instalatéra" který neumí vyřezat závit na ocelovou trubku ani nemá vybavení tak tvrdí ,že se to již nesmí používat.holt lidi jsou různí

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru