Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ukotvení železného schodiště

dobrý den,
Měl bych dotaz ohledně stavby železného schodiště.
Schodiště bude ve tvaru písmena U - (rameno-podesta-rameno)
Materiál - jekl obdélníkového tvaru a na něm dřevěné nášlapy, (schodiště bude otevřené tak tam nechci dávat I-profil)
Podesta bude tvořená s dvou jeklu a na něm dřevo, ramena budou také ze dvou jeklu které budou po stranách a mezi ně budou dřevěné nášlapy.
Prostor pro schodiště - šířka = 2m a délka = 2,7m , s toho podesta bude široká 1,1m a každé rameno bude široké 1m.
Poprosil bych o pomoc s těmito otázky :

1. s jakého materiálu (třídy oceli) a o jakém rozměru a tloušťce má být jekl ?

2. podesta bude uchycená do protějších zdí (zeď je nosná a je s 25cm cihly heluz, 2m od sebe)
je mi jasné že je jekl potřeba zasekat, otázka je jak hluboko a jak udělat podklad.
Plánoval jsem jekl zasekat 20cm , stejně budu muset jednu díru udělat skrz abych tam ten jekl dostal, potom s malty salit-ZT udělat rovinu pro všechny čtyři uložení, po zaschnutí jekl uložit do malé vrstvy malty salith-ZT, tím bych docílil celoplošného kontaktu jeklu s maltou. A zbylí otvor bych vyplnil maltou salith-ZT.

3. uchycení spodního ramene na základovou desku domu.
Tady nevím jak to uložit, napadly mě dvě možnosti :
a) dám izolaci IPA, přes ni vyvrtám otvory a uložím závitové tyče na chemickou kotvu, k ním pak přišroubím kovovou desku 10mm tlustou která bude navařená na rameno schodiště. Přes tu kovovou desku bych položil další izolaci.
Tady se mi nelíbí že by to bylo uchyceno na pevno (nevím zda to vadí) a že bych musel dělat díru přes izolaci.
b) Nebo bych dal izolaci na základovou desku domu a na ni vybetonuji kostku do výšky izolace polystyrénu který je jinak pod podlahou, a až na to bych ukotvil přes chemickou kotvu rameno schodiště, a potom vylil podlahu.

(horní rameno bude přivařeno k plechu o síle 6 mm který je zabetonovaný do betonového miako stropu)

předem děkuji za radu , popřípadě další postřehy či zkušenosti.

Předmět Autor Datum
Nebudu ti radit jak to udělat ale jak jsem to dělal před více jak třiceti lety. Třídu oceli jsem neř…
nerady 01.05.2018 19:37
nerady
S tím podepřením nášlapu jsem nepočítal. Ale asi to bude lepší, jen nevím jak to udělat aby to zespo…
Allex.R. 03.05.2018 21:01
Allex.R.
Nevím jak silné budeš mít nášlapy. Kdysi jsem je u jiných schůdků měl k dispozici pouze úzké slabé f… nový
nerady 03.05.2018 21:59
nerady
Ahoj, nášlapy jsem počítal s něčeho silnějšího kolem 4cm, když bych to zespodu nařezal jak píšeš , p… poslední
Allex.R. 13.05.2018 13:19
Allex.R.

Nebudu ti radit jak to udělat ale jak jsem to dělal před více jak třiceti lety. Třídu oceli jsem neřešil. Síla jeklu minimálně 3 mm. Jedno schodiště mám z jeklu 30x65x3mm (je široké pouze 60 cm). Druhé schodiště mám z jeklu 40x60x3 mm - jekl mám dvojmo (dva nad sebou s mezerou 70 mm) a 90 cm šíře. U prvního schodiště mám na boku pro uložení nášlapů přivařené profily L 35x35x5mm a do toho vsazeny modřínové nášlapy 600x250x45mm. Začátek schodiště není ukotven pouze je přivařen na plechu 680x120x4mm a leží volně na podlaze (pokud je horní část schodiště k něčemu přivařena není potřeba vrtat do podlahy). To druhé schodiště se zdvojeným jeklem a větší šířkou je venkovní a má kovové nášlapy z kanálového plechu a na kraji nášlapu je přivařen profil L 35x35x5mm. Ještě jsem dělal schodiště, které je montováno z jednotlivých článků (jako když rozebereš řetěz z kola a dáváš jeden článek na druhý a spojuješ). Výhodou tohoto schodiště je možnost "vyvlnit" schodiště jak potřebuješ. Problém je v domácích podmínkách k němu vyrobit zábradlí. Ve zdi bych podložil jekl (radši účko) nějakou plechovou plotnou síla 4mm by mohla stačit. Pokud to zasekáš 20cm pak by stačil rozměr 200x100x4mm. Na tu podestu bych ale jekl asi nepoužil, dal bych tam profil U na výšku tak, aby pohledová část byla rovná nebo dvě "účka" proti sobě. Ještě poznámka. Pokud chceš udělat nášlapy jen ze dřeva (1m široké) asi bych pod ně něco přivařil jako zesílení. Dále nevím jak je to s normou jelikož schodiště mají být z nespalného materiálu. Já mám schodiště přímo v bytě jelikož mám stropy ve výšce 3,55m, takže jsem normu neřešil. Počítej s tím ještě, že po tichu po tom schodišti neprojdeš.

S tím podepřením nášlapu jsem nepočítal. Ale asi to bude lepší, jen nevím jak to udělat aby to zespodu nevypadalo neohrabaně.
Napadlo mě že bych dal L profil na boky které by byly i přivařeny k jeklu (ramenu), a pak bych dal jeden L profil ještě dozadu nášlapu. Jestli by to tak stačilo podepřít , a zepředu by šlo vidět jen dřevo.
Ten U profil na podestu bude z hlediska přišroubování dřevěné podesty lepší varianta.

Když máš rameno schodiště uchycené na volno, „nepruží“ když po něm chodíš, mám obavy aby ten plech který leží volně na podlaze nebouchal.

Nevím jak silné budeš mít nášlapy. Kdysi jsem je u jiných schůdků měl k dispozici pouze úzké slabé fošny, tak jsem mezi ně vložil profil T obráceně. Lze ho také zapustit do široké silnější fošny (nařízneš fošnu odspodu a do řezu vložíš T profil). Přesně jak popisuješ mám přivařena na jeklu krátká L do kterých jsou vložené nášlapy.Nevím jak dlouhá máš ramena schodiště, ale pružit by to a ani bouchat nemělo. Já mám schodiště nahoře pouze přišroubovaná k mezipatrům, která jsou tvořena z profilu U a spojována jeklem. Schodiště které dělá hluk je to vyvlněné, jelikož je do oblouku a je celé pouze sešroubované, čepy v článcích nejsou soustružené ale pouze dvě trubky vsunuté do sebe a tak je tam jistá "zemědělská" vůle. Hlavně si pořádně rozměř vejšku schodů tak, aby ti dole i nahoře vyšla stejná výška schodu. Já mám nášlapy široké 25 cm a výšku schodu 15 cm (pohodlné schody). Osobně si myslím, že pokud to schodiště děláš v rodinném domku do podkroví tak je šířka 100 cm dost.

Ahoj,
nášlapy jsem počítal s něčeho silnějšího kolem 4cm, když bych to zespodu nařezal jak píšeš , pro zapuštění profilu T, nepraskne to za čas.
A jak jsem psal že bych dal L profil jen na zadní stranu a na boky tak to by mohlo stačit né ?
ramena nevím jak budou dlouhá, ale prostor pro ně ve vodorovném směru je 1,7m, tak budou o něco delší počítám 2m.
Ano je to rodinný dům a schodiště do obydleného podkroví,
Široké metr nebude, je tam prostor 2m pro dvě ramena, k tomu omítka, nějaké zábradlí, tak se to zúží, počítám tak 0,9m, nechci zase nic úzkého, když bude potřeba něco donést do podkroví.
Rodiče mají nášlap 24cm a podhled 16cm, takže je to podobné, musím si to změřit a propočítat, doufám že není nějaká norma na poměr nášlapu a podhledu, aby nebyl problém s kolaudací. v projektu je napsáno 17x171,8x286,4, tak pokud tomu dobře rozumím tak nášlap je 286mm a podhled 171mm, tak uvidím jak mi to vyjde, maximálně bych zúžil podestu, rodiče ji mají 0,8m a stačí to.
dík

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru