Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Multifunkční časové relé MFR120P

Chtěl bych požádat zdejší odborníky elektro, zda by nevěděli popsat nastavování nebo snad neměli přímo dokumentaci ke staršímu multifunkčnímu relé MFR120P (na přiloženém obrázku).
Potkal jsem ho v rozvodnici, a nevím jak se nastavuje.

Nesahal bych na něj, ale aktuálně se nerozbíhá oběhové čerpadlo, tohle relátko nespíná 230V na čerpadlo.
Majitel vůbec netuší jestli to čerpadlo někdy točilo, prostě jenom topí a hotovka. Je tam nějaký samodomo elektrokotel, a naštěstí trubky tlusté, takže to teďka funguje jaksi na samotíž, ale není to to pravé, čerpadlo by asi mělo jet.

Nedaří se mi vygooglovat dokumentaci, a nechci zatím naslepo přepínat všechny čtyři přepínače (co to udělá..), těch funkcí tam bude asi víc.

Děkuji předem za jakékoliv rady.

EDIT: tak už jsem našel popis k MFR1200 o kterém píší že je funkčně totožné - hned se líp hledá když se člověk někde zeptá :-)
mfr1200.pdf
Teď už jenom zjistit proč to relátko nespíná, když je nastavené dobře (má jenom zpožďovat vypnutí) - nevěděl by někdo jestli tyhle relátka trpěly nějakou chronickou opravitelnou závadou?

Předmět Autor Datum
Než sa babrať s časovým, dobehovým stykačom, nahoď do sústavy nejaký úsporný, cirkulačný Grunfos ht…
Ahasver Chamachir 06.04.2018 13:28
Ahasver Chamachir
Já bych se položil na otázku, jaký vztah mám k celé věci. Pokud se mne to až tak netýká, tak bych da… poslední
Yarda 06.04.2018 23:55
Yarda

Než sa babrať s časovým, dobehovým stykačom, nahoď do sústavy nejaký úsporný, cirkulačný Grunfos

http://www.cerpadla-zavlahy.sk/grundfos-alpha2-l-25-60-230v-pn10-180mm

s príkonom 40Wat.

Napoj tento nový model čerpadla, s hriadeľom uloženým v keramických puzdrách, priamo na izbový termostat 230V/50Hz k hlavnému vypnutiu kotla a čerpadla izbovým termostatom tak, aby čerpadlo točilo a hnalo cirkuláciou vodu v sústave v období kúrenia nonstop, 24/7. Izbovým termostatom (button on/off) vypneš kotol aj čerpadlo spolu v prípade, ak sa nám vonku konečne oteplí. Tých 40W ťa nezruinuje, hlavne máš istotu, že sa voda v sústave pri harcovaní do kotla neprehreje, kotol a sústava sa nezavzdušní parou, apod.

Dá sa kvôli bezpečnosti napojiť izbový termostat s ovládaním od jeho výroby na 24V DC, na stykač 24V DC / 230V AC, situovaný niekde hlboko v pivnici v uzamknutej rozvodnej skrinke pri kotli v prípade, ak máš doma nenechavých spratkov, aby ich pri neodbornej manipulácii s izbovým termostatom (skrutkovačom, ihlicami, kombinačkami), náhodou nekoplo.

Zrejme je tam kotol na tuhé palivo, tiež nejaká starožitnosť.

Na výstupné potrubie kotla pripevni "eskápáskou" spínacie čidlo (napr. aj z vyradeného el. boilera na 230V/50Hz), nastav spínanie čidla na požadovanú teplotu, a prepoj sústavu s obehovým čerpadlom spôsobom, aby sa čerpadlo spustilo len v prípade, ak voda na výstupnom potrubí z kotla dosiahne teplotu +35°C. Pod túto teplotu sa obehové čerpadlo zase vypne. (toto riešenie sprav v prípade, ak chceš šetriť za elektriku odoberanú čerpadlom. https://www.nadeta.cz/nahradni-dily/elektrokotle/termostaty/termostat-5-90c-s-knoflikem-kapilara-s-cidlem-1050mm-%5Bid%3D52723%5D.html?ItemIdx=14).

Stykače vidím fest predimenzované, ako na motor 230V/50Hz od cirkuláru, či čerpadla na vodu zo studne na polievanie záhrady.

Osobne by som túto zložitú, prešpekulovanú elektro sústavu "hejblátiek" vyrazil preč, však to je makačka na bedňu, hlavne hľadať prípadnú závadu.

Já bych se položil na otázku, jaký vztah mám k celé věci. Pokud se mne to až tak netýká, tak bych dal od toho ruce pryč. Kdo ví co tam ještě je na konci životnosti a když se to porouchá, tak mi to hodí na krk. Maximálně bych zapátral, jestli je od toho nějaká dokumentace, kdo to tehdy spáchal a jestli se k tomu bude hlásit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru