Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poučná stránka

Silnoproudá elektrikařina je poměrně hodně široký obor. Energetika, stavba strojů a přístrojů, elektrické instalace. To vše je podřízeno mnoha předpisům a normám, které jsou nutné zejména vzhledem k nebezpečí, jak úrazů tak i velkých hospodářských škod, které "silnoproud" představuje.
Takže jako samouk nikdy asi nebudeš mít dostatečný přehled o všem. Ale nějaké informace můžeš na netu najít, většinou u různých serverů zabývajících se radami, případně přímo odborných.
Třeba taková infrormace jako v tomto odkaze:
http://www.els.webzdarma.cz/pez.html#03
Ale jak říkám, pro to, aby jsi byl "trochu" odborníkem, tohle nestačí. Pro to je nutná alespoň nějaká škola, učební obor, nebo průmyslovka a pak celý život "študium" norem a předpisů. Každý elektrikář musí absolvovat každé 3 roky školení a přezkoušení z vyhl. 50/78 Sb. Podle ní je rovněž stanovena výše jeho kvalifikace a to, co a v jakém rozsahu může provádět za práci na el.zařízeních. Navíc ještě vždy i ke konkrétní činnosti, kterou provádí. Bez tohoto nemá v podstatě, v silnoproudé elektrikařině, možnost pracovat. Já už vlastně také ne, neboť už přezkoušení neabsolvuju. :-|I když jsem měl § 8,9,10.:puff:
A "amatérská" elektrikářská práce na silnoproudu je zakázaná!!! A končím opět svým oblíbeným rčením: elektřina nezraňuje, "pouze" zabíjí!:x:
P.S. Ještě přikládám odkaz na možnost stáhnutí té, stále ještě platné, vyhlášky 50/78 Sb. o odborné způsobilosti v elektrotechnice.
https://elektrika.cz/data/clanky/vyhlaska-50-78sb-elektronicky-ke-stazeni-zde

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny