Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zaseknute kuchynske dvere nejdu otvorit

caute prisiel som domov a ze idem do kuchyne a zrazu ze nejdu otvorit jak keby zamknute hovorim si sak som ich urcite nezamykal a doma nikto nebol a tak som skusil potocit klucikom ale nepomohlo cize tie dvere su akokeby zamknute nejde s nimi vobec pohnut, neviete co sa mohlo stat a ako to opravit? viem sa do kuchyne dostat aj cez druhu stranu ale tiez nejdu otvorit... diky za pomoc pridavam aj fotku dveri

lP1mX

Předmět Autor Datum
Asi zlomená a zaseklá střelka zámku.Zkuste s tím trochu lomcovat,pokud je místo ve futru,někdy to ta…
Karel04 01.04.2018 20:05
Karel04
Prasklé pérko,podle typu kování dveří si dovolím tvrdit,že tohle se u těchto stává často. Budeš vedl…
kozakl 01.04.2018 20:22
kozakl
Mně se stalo kdysi něco podobného, tak jsem z pantů vytáhnul ten váleček kolem kterého se dveře otáč…
Yarda 01.04.2018 21:06
Yarda
takze lomcovanie dvermi nepomhlo tak som odmontoval vsetky 4 sroby jUvWI a isiel som skusit odmontov…
Melouch 01.04.2018 22:33
Melouch
1) srob na klucke bude logicky na druhej strane dveri, z tejto strany mas klucku s nalisovanym stvor…
poihu 01.04.2018 22:59
poihu
aha dik za objasnenie no akoze ani z druhej strany neni ziadny srob https://imgur.com/a/lP1mX
Melouch 01.04.2018 23:31
Melouch
ten srob ale byva z vnutornej strany klucky ako je zahnuta
poihu 02.04.2018 09:42
poihu
v tomto pripade tam neni, proste z jednej strany je na vnutornej len tato preliacina a zdruhej na vo…
Melouch 02.04.2018 10:11
Melouch
I když ti to již poradili výše, pokusím se ti ještě to vysvětlit podrobněji. Ta zaseknutá - prasknut…
Zerozero 01.04.2018 23:33
Zerozero
Súhlas so všetkým, čo napísal Zerozero. Len by som doplnil, že výrobcov by bolo treba nie len nafack…
AV 19.12.2022 22:27
AV
Po čtyřech letech asi mají vyřešeno.:-)
xyzz 19.12.2022 22:31
xyzz
Dobrý den,toto téma bude asi věčné,problémy se zámky jsou stále. Minulý týden odjela přítelkyně domů… poslední
Lubomír 20.12.2022 12:36
Lubomír
Já bych se snažil provést vytažení-vyražení čepů pantů směrem dolů, jak píše Yarda. Pokud by to nešl…
George63 01.04.2018 23:46
George63
Prasklo ti tam toto: odkaz Už jsem to řešil třikrát. Pak výměna zámků. Ze strany kam se dveře oteví…
Stefran 02.04.2018 00:25
Stefran
Když ta střelka nejde nějak rozumně zatlačit dal do futra, tak bych obětoval dveře... Je jich všude…
Requied 02.04.2018 05:03
Requied

Asi zlomená a zaseklá střelka zámku.Zkuste s tím trochu lomcovat,pokud je místo ve futru,někdy to tam zapadne.Někdo sundá štít a pak to odvrtává a posouvá drátem,ale pokud máte přístup z obou stran a takové ty šroubovací běžné panty na dveřích,je nejjednodušší pilkou nebo flexou přeříznout ty panty a dveře vysadit.Výhoda je,že dveře i zámek zůstane celé,novou střelku koupíte asi za 35 korun a panty asi 12 korun za kus.Nový zámek dost přes stovku.Vemte pant i střelku sebou do obchodu,ať koupíte správně,střelky jsou totiž pro levé a pravé zámky.Horší je,když se k pantům z druhé strany člověk nedostane a tak musí páčit nebo dveře vyrazit a pak pracně opravovat.

Prasklé pérko,podle typu kování dveří si dovolím tvrdit,že tohle se u těchto stává často. Budeš vedle futra kutat otvor na ruční zastrčení střelky zámku. Švagr se takhle před lety nemohl dostat z koupelny. Byly to navíc plné dveře.

Mně se stalo kdysi něco podobného, tak jsem z pantů vytáhnul ten váleček kolem kterého se dveře otáčí (nevím, jak se to jmenuje, tak jsem to raději nakreslil). Dveře pak šlo vyndat bez dalšího násilí. Ale měl jsem štěstí, že tam byly panty co se to s nimi dalo udělat a že jsem k těm pantům měl přístup.

[81899-pant-jpg]

takze lomcovanie dvermi nepomhlo tak som odmontoval vsetky 4 sroby jUvWI a isiel som skusit odmontovat aj klucku ale tam neni na pocudovanie ziadny srob HZ34v takze vobec nwm jak rozobrat tu klucku respektive ste tu spominali nejaky drat to akoze tam kde je klucova dierka tuto? https://imgur.com/a/YUfv3 , inak som ale nepochopil tomu jak moze byt zaseknuta strelka zamku ked ako vravim ja som tie dvere nezamykal proste som zavrel dvere a nesli otvorit... nemoze byt nieco s tym jazykom? a otazka na yardu ci to teda pojde s tymito pantami lP1mX

I když ti to již poradili výše, pokusím se ti ještě to vysvětlit podrobněji. Ta zaseknutá - prasknutá střelka není ta od zámku, ale ta od kliky. Je ve vodorovné poloze od kliky. Kliky ani štítky sundat nepomůže. Ale budeš to potřebovat odmontovat na opravu. V jedné ze klik bude šroubek na upevnění kliky. Pokud tam není nic jiného, než je vidět na fotce, podívej se z druhé strany, jestli tam není otvor na vyražení čepu. Pokud ani to ne, tak to je zajištěno nějak podivně a budeš muset se pokusit ten asi čep, jako šroubek bez drážky, nějak vypáčit za jeho hlavičku.
Nejdřív zkus to co psal Yarda, vyrazit ten čep, co spojuje panty. Zkus třeba masivnější šroubovák s ostrou hranou a zaklesni za spodní okraj hlavy čepu. Kladívkem tluč na šroubovák a snad se ti podaří čep vyrazit. Bývá zajištěn, takže to asi půjde ztuha. Pokud se ti to povede, pokračuj na druhém pantu. Pokud se to nepovede, zkus naopak vyrazit stejným způsobem horní čep, který je krátký a je to jen krytka. Potom bys mohl spodní čep vyrazit kulatinou vsunutou vrchem do pantu. Tak bys mohl tlouct silněji a otočný čep vyrazit. Tento způsob by byl nejméně destruktivní. Pokud se to nepodaří dělá se to tak, že se do futra vedle místa kam střelka zapadá, vyvrtá otvor a tudy se drátem zasune střelka do zámku. Tento problém je docela častý a bylo by potřeba nafackovat výrobci zámků, kde je střelka od kliky odlita z jakési křehké slitiny.

Súhlas so všetkým, čo napísal Zerozero. Len by som doplnil, že výrobcov by bolo treba nie len nafackovať, ale aj kdesi nakopať. Najmenej 30 rokov je problém s krehkými jazýčkami (hliníková? zinková? duralová? zliatina). Nová "vylepšená" konštrukcia jazýčka pri znížených nákladoch... Dôsledok vylepšenej konštrukcie - neskutočné množstvo zničených zámkov, nútene vylámaných či úplne zničených dverí. Kopa ľudí do krajnosti rozčúlených nad lajdáckosťou a šlendrianstvom výrobcov zámkov. Ale čuduj sa svete, dnes 19.12.2022 po rovnakej šlamastike so zlomeným a zaseknutým jazýčkom som kúpil nový zámok stále s rovako blbým krehkým zliatinovým jazýčkom. To nie je len ľahostajnosť výrobcu, to je priamo sabotáž a poškodzovanie zákazníka, za ktoré mu ešte aj platíme. 30 rokov rovnaký neriešený problém!!! Výrobcovia to majú na háku. Kto tomu trocha rozumie, snaží sa kúpiť zámok s oceľovým jazýčkom. Ale sú ešte také vôbec k dostaniu ? Ja som na také nenatrafil, ani predajca o takých nevedel...Kto o probléme nevie a nie je technický typ, kúpi to, čo majú a vytešuje sa, že kúpil nové dvere, dá nový zámok a bude všetko znova v poriadku. Nebude. Je len otázka času, kedy prievan pribuchne dvere a zliatinový jazýček sa zlomí. Ak sa zlomí tak nešťasne, že žiadnym spôsobom jazýček neide ani cez rôzne navrtané diery zastrčiť naspäť do zámku, alebo opačne do zárubne, nezostane nič iné, len znova vylomiť a zničiť celé dvere. A výrobcovia zámkov aj dverí sa vytešujú, aký majú dobrý odbyt. Mimoriadne ma hnevá, že v mojom prípade som kúpil zámok s krehkým zliatinovým jazýčkom od slovenskej firmy Tesla Stropkov a.s. Od firmy, ktorá od nepamäti vyrábala telefóny, ale dnes vyrába zámky....Tak to aj vyzerá...
Všetkým rovnako postihnutým prajem veľa trpezlivosti, pevných nervov a aj šťastia pri oprave dverí/zámku so zlomeným jazýčkom. A výrobcom zámkov (hlavne konštruktérom, ak si vôbec zaslúžia toto oslovenie) prajem, aby si vypočuli všetky nadávky na ich adresu od ľudí, ktorým sa zlomil jazýček v zámku. A nie je ich málo. Máte šťastie konštruktéri, že nie ste v dosahu. Tie facky by asi aj padli.

Dobrý den,toto téma bude asi věčné,problémy se zámky jsou stále.
Minulý týden odjela přítelkyně domů a nemohla se dostat z bytu do chodby a na patro k mladým.Nejdříve jsem to s nimi řešil po telefonu,že navrtají otvor do futer a západku vysunou,přesně tak,jak jsem to mnohokráte učinil na spoustě dveří.Nemají tam přístup k futru,je tam málo místa,zeťák vysekl do zdi kapsičku,vyvrtal otvor,ale západka držela dále,později jsem zjistil,že není zlomená.Chtěli rozlomit dveře,to jsem zakázal.Vzal jsem si vercajk a vyrazil patnáct kilometrů.Dobu jsem to mordoval různými háčky z obou stran,západka opravdu na fest.Dále jsem si vyndal ve vedlejších dveřích totožný zámek a podumal,moc jsem neviděl,ty zámky jsou zanýtované.Později jsem do poškozeného zámku,sice skrze dveře,ale v místě kde je štítek vyvrtal nad levým rohem čtyřhranu pro kliku šestku otvor,vrtal jsem ze strany kde nejsou panty,jinak musíte vrtat nad opačným rohem čtyřhranného tvoru pro kliku.Dostal jsem se k zajišťovacímu systému západky,odjistil šroubovákem a druhým vysunul západku do zámku a otevřel bez úhony dveře.Po rozebrání zámku jsem zjistil,že na té otočné časti,kterou ovládá klika je již zubem času omletý výstupek a západka zaskočila až za něj ,preužina to držela,takže vysunutí bez šance.Takže se může stát i toto.Jedná se o nizký zámek,tento typ zámku jsem řešil poprvé,úspěch se dostavil,tak mám další prospěšnou zkušenost do života.:-)

Já bych se snažil provést vytažení-vyražení čepů pantů směrem dolů, jak píše Yarda. Pokud by to nešlo přímo sekáčem za spodní část dole pod pantem, pak, pokud by nešla snadno odrazit ta horní ucpávka, horní části pantu, tak rozbruškou naříznout krátký svislý řez do pantu nahoře u té ucpávky horní části pantu, tím ji uvolnit, tak aby bylo možno horní ucpávku ze spodu odrazit. Pak kulatinou, trochu menšího průměru než průměr čepu, shora vyrazit čep směrem dolů. To už by neměl být problém. Pak dveře vysadit, zámek vybrat, rozebrat a opravit, tak jak píše Karel04.

Prasklo ti tam toto: odkaz

Už jsem to řešil třikrát. Pak výměna zámků.
Ze strany kam se dveře otevírají vyvrtat otvor do futer v místě (v ose) této střelky.
A pak máš tři možnosti:
1. Zastrčit střelku zpět do zámku pomocí třeba svařovací elektrody.
2. Vytáhnout zlomenou střelku do futer.
3. Rozvrtat střelku vrtákem na menší části a pokračovat bodem 1 nebo 2

Když ta střelka nejde nějak rozumně zatlačit dal do futra, tak bych obětoval dveře...
Je jich všude dost a dávají se za odvoz. (maximálně se pokusit nerozbít sklo, aby šlo případně vyměnit za jiný dekor)
Jinak u sebe jsem to řešil na 5/13 dveřích. Na ostatních jsem pak preventivně vyměnil zámky za novější, které už na to netrpí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru