Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ví někdo, zda se vyrábí a dodávají relé Arduino 5V a 12V DC s iniciací kladným potenciálem?

Pro realizaci automatického ovládání osvětlení, v některých místnostech a částech domu, používám pohybová čidla Arduino. Ta pro svou silovou funkci (spínání vlastního okruhu osvětlení) potřebují silová relé Arduino, cívka 5 V DC/ kontakt 10A/230V AC. Ta se dodávají v provedení se vstupem iniciací přes tranzistor, ale s tranzistorem PNP, takže k jeho iniciaci vstupu IN je potřeba záporný potenciál.
Ale vlastní čidla pohybu Arduino však dávají potenciál kladný (+ 3,3V).
Když jsem tedy propojil OUT čidla s IN relé, systém pochopitelně nefungoval.
Po zjištění tohoto stavu jsem tedy musel upravit sestavu relé. Zrušil jsem původní zapojení s tranzistorem PNP a předělal ji s tranzistorem NPN a iniciaci tedy potenciálem +. V jednom svém dotazu už jsem toto řešil.
Ale zajímalo by mne, zda někdo neví, jestli se rovněž nedodávají tato relátka už přímo s tranzistory NPN, tak aby byla funkční i s těmi pohybovými čidly, bez nutné "přestavby". Bylo by možno pochopitelně dát dohromady pouze samotné relé a k němu doplnit spínání tranzistorem NPN, ale dodávaný komplet i s elektronikou (PNP) je jen o pár korun dražší, než samostatné relé, ale je osazen na destičce včetně vývodní svorkovnice a připojovacích pinů napájení a ovládání, takže je pro realizaci daleko vhodnější.
Pro ukázku vkládám fota této sestavy relátka s elektronikou. Přidané součástky, na boku, jsou už úpravou na ovládání kladným potenciálem.
Takže, máte někdo nějakou zkušenost, zda se tyto relátka, s iniciací kladnou polaritou, někde dají sehnat? Díky za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ak som správne pochopil, používaš Arduino PIR (3,3V) + relé 5V... Čo keby si použil rovno relé 3,3V…
pme 28.03.2018 20:50
pme
Spínání přes tranzistor je lepší. A i cena toho na 3,3V (oproti tomu v odkazu od BigSandy) je skoro… poslední
George63 29.03.2018 20:53
George63

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru