Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Trochu záleží na typu bojleru, ale universálně: Vypnout proud a zajistit proti náhodnému zapnutí. Za…
Zerozero 26.03.2018 00:36
Zerozero
Teď jsme pravě měnili starý bojler120 litru kombi za nový kombi160litru(elektika+ výměník). Psali že…
Petrík1984 26.03.2018 08:02
Petrík1984
Těsnění asik nové. Ale děkuju za info:-) poslední
Petrík1984 26.03.2018 08:03
Petrík1984

Trochu záleží na typu bojleru, ale universálně: Vypnout proud a zajistit proti náhodnému zapnutí. Zastavit přívod vody a bojler vypustit otevřením teplé vody na baterii a není li výpustný šroub, nebo jiná možnost, tak přes pojistný ventil otočením knoflíku na ověření činnosti poj. ventilu. Dlouho to tak trvá než to vyteče a otevření poj. ventilu samo nedrží.( Pokud je bojler nad vanou stačí povolit přírubu a nechat vytéct do vany).
Odpojit elektrické přívody od tělesa, vyjmout čidlo termostatu z jímky. Povolit šrouby držící přírubu nádrže.
Přírubu s topným tělesem odejmout. Zpravidla vypadne hromada kotelního kamene, zbytek vyšťárat rukou, kam se dostane, co jde ze stěn a výměníku oklepat klackem nebo něčím. Mechanicky oškrábat kotelní kámen z topného tělesa, zbytek lze dočistit kyselinou solnou. Je li těleso měděné a pozinkované sundá se tím i ten zinek, ale on už bývá stejně dávno pryč. Ničemu to nevadí. Některá tělesa jsou jen měděné bez pozinkování. Novější bojlery mají těleso nerezové. Pak zkontrolovat vnitřní stoupací trubku, není li porušená. Těsnění příruby očistit a zkontrolovat stav. Je li nepoškozené lze použít, ale nejlepší je mít nové. Potom přišroubovat přírubu, tak aby těsnění dobře sedělo na správném místě. Šrouby utahovat s postupně zvyšovanou silou. Připojit elektrické vodiče na správné místo, vložit čidlo termostatu do jímky.Zkontrolovat jestli je vše tak jak bylo (při demontáži vhodné nakreslit).
Nakonec (zavřít otevřenou baterii) začít napouštět vodou. Napustit jen část, aby se vytvořil tlak. Zkontrolovat pečlivě jestli to někde neteče. Pak opatrně otevřít baterii, teplou vodu. Uteče se značným tlakem stlačený vzduch z bojleru. Dokončit napouštění, až začne téct voda z baterie. Nakonec zapnout přívod el. proudu. Může se stát, že voda zpočátku poteče zkalená a může ucpat sítko perlátoru, případně vyčistit. A to je asi tak všechno co se dá napsat o čištění bojleru. 8-)

Teď jsme pravě měnili starý bojler120 litru kombi za nový kombi160litru(elektika+ výměník). Psali že sa to má co dva roky čistit. Ten starý se nečistil skoro 20 let a šlo to poznat. Odpojili a vypustili jsme vodu a aj tak jsme ten starý nemohli shodit ze stěny. Nakonec jsme se to přes páku shodili na zem. Rozebral jsem to a zatím jsem vybral něco přes 50kg kamenca a ještě tam tak 20kg ostalo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru