Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký kabel k televizi?

pouze odpovídám konkrétně na konkrétní otázku. Tedy na možnost, jak stávající DVD připojit na novou TV

to však neznamená, že budeš tazateli cpát tu nejhorší možnost a alibisticky se skrývat za: "já nic, on se tak ptal, proč bych se obtěžoval vysvětlit že je to špatně"

takže ještě jednou a pomalu:
dnešní televize mají vysoké rozlišení a velkou zobrazovací plochu. čistě jen z nudy jsem si teď nahradil starou telku 32" novějším krámem 43" (dvbt2, smart, znáte to). mám už věk, 4k je pro mou generaci nesmysl, telka zmákne cca 2 milióny pixelů, digi protokoly umí obsloužit i tuto šířku pásma (nekomprimovaný datový tok 25mbit) a zobrazí ji na ploše cca 50dm2.

scart výstup je sice z dvd, ale určený pro analogovou telku. ten vyhovoval pro tehdejší vysílání s reálnou rozlišitelností cca 300t. pixelů (7x méně), kdy se počítalo s šířkou videopásma 5mhz (8.5mhz i se zvukem, jednostranně ořezaných s potlačenými údajně zbytečnými detaily). to šlo jakž takž snést na ploše tehdejších tv max 18dm2.

kdo má po ruce kalkulačku: na 2.5-3x větší ploše se schopností rozlišit 6-7x víc detailů se zobrazuje 5x horší signál -> o to u scartú nebo dalších analogových výstupů běží.

i pár roků starý dvd přehrávač má pro takové připojení správný patřičně dimenzovaný hdmi výstup.
10 let stará troska třeba ne, ale ta patří bez milosti vyhodit - malá násobilka ho i propagátora analogové tkaničky právě usvědčila ze zbytečnosti jeho existence.

řečnická otázka:
toto má být odměna za nákup nové tv? spíš naprostý výsměch od podobných jirků, kteří si kutilsky pomohou jak v 19.století, ale normální člověk si raději koupí novější přehrávač s parametry použitelnými pro jeho tv.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny