Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Barevný silikon

Dobrý den...
Občas potřebuji na různé drobné opravy velmi malé množství transparentního barevného silikonu. Barevný silikon jsem našel, a dá se koupit, ale transparentní a zároveň obarvený mi strejda google nenašel.
Proto tahle otázka: Existuje transparentní oranžový venkovní silikon?
A pokud ne, je nějaká možnost si ho něčím obarvit sám?
Je to divný dotaz, já vím...ale už několikrát jsem něco podobného potřeboval.....
Díky.....

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A na co to potřebuješ? Ani transparentní silikon není zcela průhledný jako sklo, spíš průsvitný, zál…
Zerozero 04.03.2018 19:46
Zerozero
Tento konkrétní případ, čili průhledný oranžový silikon, bych rád použil na opravu zadního světla u…
namor.b 04.03.2018 20:00
namor.b
Tak to bych zkusil jinak. Zkus sehnat kousek plexiskla pokud možno stejné barvy jako původní díl. Tř…
Zerozero 04.03.2018 20:57
Zerozero
To vypadá dobře...díky za nápad !!!:-)
namor.b 04.03.2018 21:11
namor.b
Ještě jsem si přečetl, že máš několik dílků. Nejprve slep část z toho co máš. Použij vyrobené lepidl… poslední
Zerozero 04.03.2018 21:26
Zerozero

A na co to potřebuješ? Ani transparentní silikon není zcela průhledný jako sklo, spíš průsvitný, záleží na vrstvě.
Máš zřejmě na mysli probarvení tak že se zachová průsvitnost ale s barvou. Něco jako barevné sklo, barevné ale průhledné.
Ale ještě nikdy jsem takový neviděl. To ale neznamená že to nemůže existovat. Ale myslím, že použití takového by bylo natolik specifické, málo žádané, takže se to nevyplatí vyrábět. I když technicky by to asi pro výrobce problém nebyl.
Domácí probarvení asi také nebude jednoduché. Použití neutrální práškové barvy by způsobilo neprůhlednost. Vodní roztok nějaké barvy nelze použít, silikon vodou vytvrzuje, nešlo by to homogenně smíchat. Snad něco na základě rozpouštědel, ale myslím, že by to chemické složení narušilo tak, že by to bylo nepoužitelné.
Asi neporadím...
Ale napadlo mě, takové barvy na vajíčka, jsou docela dobře rozpustné ve vodě s přídavkem octa. Voda s barvou je průhledná, není práškem zakalená. Možná při použití acetátového silikonu, by mohlo dojít k rozpuštění barvy. Jde o to, ale to stihnout homogenně zamíchat, dřív, než silikon na vzduchu začne reagovat a tuhnout. Myslím zamíchání suché barvy, ne s vodou.
Ale sám tomu moc nevěřím, jen nápad na pokusy. :puff:

Tento konkrétní případ, čili průhledný oranžový silikon, bych rád použil na opravu zadního světla u auta. Podařilo se mi ho prasknout při couvání o větev. Skoro vše jsem posbíral, ale úplně vše nemám. Chybí zhruba plocha 2x 1,5x1cm. A tak bych rád tímto průhledným (světlo-propustným) silikonem tyto díry vytvaroval a nahradil. Pokud by toto existovalo, bylo by to prakticky nepoznatelné......
Jelikož se jedná o auto veteránské, na které jsou díly nedostupné a velmi drahé, tak mě napadla tato možnost opravy za cca 170kč.

Tak to bych zkusil jinak. Zkus sehnat kousek plexiskla pokud možno stejné barvy jako původní díl. Třeba z jiného dostupného krytu světla, třeba na vrakovišti. Vytvaruj z toho co nejpřesněji kousek ve tvaru chybějící části.
Kus toho plexiskla rozlámej na malé kousky a rozpusť v acetonu, nebo nitroředidle. Tak aby vznikl materiál asi hustoty medu.
Musíš ale sehnat materiál v ředidle rozpustný. Spíš z nějakého starého auta, třeba ze škodovky 120 to jde. Moderní auta budou z jiné hmoty a nemusí jít to rozpustit. Jednoduše, lahvičku ředidla sebou a na místě zkusit. Pokud to rozpustit lze, je to hned poznat, potřísněná plocha lepí.
Do chybějícího místa vložit náhradní kousek. Z vnitřní strany zafixovat třeba dobrou lepící páskou, aby to drželo na správném místě. Do spáry mezi náhradním dílem a původním, pomocí třeba malého štětečku, nebo i párátkem, opatrně nakapej připravené lepidlo. Opatrně jen tak, aby se minimálně zasáhla ostatní plocha. Nesnaž se spáru hned zaplnit, jen částečně.
Počkej až ředidlo vyprchá a hmota ztuhne. Podle množství několik hodin až dní. Lze urychlit teplem, ale jen vlažné.
Potom postp opakuj, zase přidej do spáry trochu lepidla. Víc kroků po malých částech je v důsledku rychlejší, než velké množství najednou. Lepidlo se sesýchá. Postupuj tolikrát, až je spára zcela zaplněná do roviny s okolím, nebo maličko přes.
Po zatvrdnutí lepidla, ještě nech dokonale vyschnout, za tepla, třeba položením na radiátor, ale teplotu nepřeháněj. Po několika hodinách lze předpokládat zcela vyprchání rozpouštědla. Už by to mělo být objemově stálé. Pokud lepidlo přečnívá trochu přes povrch dílu, pomocí ostrého nástroje opatrně přesah zaškrabej, s co nejmenším zasažením okolí. Potom místo lze pod vodou opatrně zabrousit nejjemnějším šmirglem. Nakonec lze ještě zaleštit nejjemnější lešticí pastou. Existují i pasty určené na plasty.
Myslím, že se něco podobného prodávalo na vyleštění displejů telefonů. Ale myslím, že to půjde i jemnou pastou na leštění autolaků.
Pokud budeš pracovat důsledně, myslím, že opravu nikdo nepozná. :puff::beer:

Ještě jsem si přečetl, že máš několik dílků. Nejprve slep část z toho co máš. Použij vyrobené lepidlo. Pokud budeš pečlivý, podaří se ti to složit přesně i se zaoblením, tvar kousků po přesném přiložení to dá skoro automaticky. Vzhledem k tomu že styčná plocha při přesném umístění bude mít nepatrnou spáru, použij jen velmi malé množství lepidla, jen lehce potřené.
Potom to manipulačně dostatečně zaschne dost rychle. Pak dál postupuj viz výše. Při šikovnosti by to šlo i najednou. Ale asi bych nejdřív sesadil orig. dílky. Po dokončení můžeš ze zadní strany spoje ještě zpevnit malým množstvím lepidla přes spáru, ale jen trochu, nezasahovat do původní plochy. Zde zalešťování není třeba, není to vidět.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru