Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem úspora elektřiny

Mohl bych stručně říct, že je to blbost, ptákovina... , ale budu méně stručný a hlavně slušný.

Elektroměr měří jen činný výkon, respektive platba za elektřinu je jen za činný výkon (dnešní digitální elektroměry bývají univerzálnější). Teda pokud se bavíme o domácnosti a ne o "šestikvadrantovém" měření u velkoodběratelů.
A jako velkoodběratel byste narazil na to, že musíte udržovat účiník mezi řekněme 0.95 a 0.99 induktivních a nesmíte překompenzovat do kapacitní oblasti (zatímco v tomto pásmu induktivní jaloviny neplatíte nic, tak za každou kapacitní kilovarhodinu se platí velké pálky). Taková byla aspoň situace před několika lety (5-8), jak je to dneska netušim, tohle se mění hodně rychle i proto, aby se maximalizovaly tržby. O tom, že znečišťování sítě dalšími složkami je naprosté tabu a platí se za to tučná penále ani nemusím psát. Od toho mají velké závody FKS neboli filtračně kompenzační stanice, které se snaží těmto platbám zabránit (a že to nejsou malé platby; slyšel jsem o ocelárně, která kupovala za tři miliony aktivní kompenzátor pro svou elektrickou obloukovou pec, předtím platila dva miliony korun (už nevim jestli měsíčně nebo ročně) za znečištění sítě, poté neplatila nic, vyprávěli nám o tom, jako o zázraku).
Jako domácnost vás (a vaši peněženku) ani jalový výkon, ani harmonické, ani další neblahé vlivy různých spotřebičů trápit nemusí. To je záležitost výrobců spotřebičů. V době, kdy začínaly kompaktní zářivky, jsem se divil, proč jsou jen do necelých 20W, nad 20W byla nabídka minimální (a za neúměrně vyšší ceny nebo čínské). Nějak jsme o tom začli mluvit s energetiky na jednom setkání, protože to bylo zrovna aktuální (byl akorát zákaz žárovek). Tehdy mi to energetici objasnili tím, že do 20W může být na vstupu normální usměrňovač, nad 20W je možné splnit limity pro rušení jen s aktivním usměrňovačem, protože tak velkej filtr se do žárovky nevejde.

Po internetu najdete řadu nadávek, třeba tady http://rayer.g6.cz/elektro/psu4pc.htm téměr ke konci stránky (sedmý velký nadpis od konce) je nesmyslnost těchto udělátek zmínená.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny