Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krbová vložka do RD celkem 110m2

Ahoj, je tu někdo, kdo by mi dokázal poradit s krbovou vložkou?

Stavíme RD, jde popravdě jen o příležitostné přitápění, lépe řečeno na okrasu.
Obě patra mají dohromady 110m2, krb bude umístěn v obývacím pokoji, následně komín vede jen vzhůru komínem nad střechu..
Poradil by mi prosím někdo nějakou cenově přijatelnou vložku, kde bude zohledněna i kvalita? Nerad bych koupil vložku, kde 3x zatopím a vložka praskne nebo se nějak podobně zdeformuje.

Jednalo by se o vytápění dřevem..
Kdybyste potřebovali kterékoliv další informace, budu se snažit být u PC a na případné dotazy odpovědět..
Předem všem děkuji za příspěvky a rady..

PS: Nevymlouvejte mi vložku, jde mi i o estetiku celého domu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
O vložky se moc nezajímám , spíše mám přehled v krbovkách . Když řeknu co potřebujete , tak topeništ… poslední
jenda d 28.02.2018 20:11
jenda d

O vložky se moc nezajímám , spíše mám přehled v krbovkách . Když řeknu co potřebujete , tak topeniště optimálně čtvercové nebo obdelníkové , aby se tam dobře rovnalo dřevo. Vyvarujte se ruzných okrasných nesmyslu (lichoběžníky , radiusy) . Stejně tak sklo , pořidte rovné . V případě rozbití není problém uříznout ve sklenářství.
Dále pokud budete topit jen vyjímečně , tak pořidte litinové topeniště s bočními vyměnitelnými pláty . To vydrží mnoho a mnoho let . Šamoty nebo vermikulity v moderních topeništích jsou sice lepší (dříve naběhne teplota) , ale pokud budete chtít zatopit občas , tak vás nezajímá spotřeba zda protopíte za zimu 1 nebo 1,5m dřeva.
Další věc , zajímejte se jak funguje oplach skla . Nahoře po skle by měl jít zevnitř topeniště vzduch co bude klesat po skle. At máte představu , podívejte se na konstrukci u jotulek F3td . Tam je vše vyzkoušené a poctivě blbuvzdorné.
Další věc je vzduchotěsnost . Do dvířek , normálně přivřete proužek papíru a neměl by jít po celém obvodu vytáhnout. Tak je zajištěna vzduchotěsnost - regulovatelnost . Aby vám takzvaně šly líné plameny a byla dobrá efektivnost (málo tepla do komína).https://www.youtube.com/watch?v=KqW0M8NBrXY

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru