Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pro velmi hrubý odhad platí 6A na mm2. Ale jsou na to normy a tam tabulky a někdy se to musí počítat…
pepan60 28.02.2018 17:01
pepan60
U silnoproudu se nějaký ten chybějící voltík ztratí (235 nebo 225 je většině zařízení jedno, to poku… poslední
ml1 20.03.2018 16:00
ml1

Pro velmi hrubý odhad platí 6A na mm2. Ale jsou na to normy a tam tabulky a někdy se to musí počítat. Délka v silnoproudu hraje také velkou roli. U slaboproudu je to asi jedno. Přenesli jsme impuls na cívku relátka 24 V (asis 1 s impulzy) obyčejným utepéčkem asi 2 km.

U silnoproudu se nějaký ten chybějící voltík ztratí (235 nebo 225 je většině zařízení jedno, to pokud jde o pracovní vodiče, nemluvím o ochranném vodiči, kde jsou nějaké meze dotykového napětí), u slaboproudu to může mít značný vliv. Takže pokud jde o přenos napětí 12V nebo dokonce 5V bude potřeba dimenzovat podle úbytku, jaký si můžete pro zařízení dovolit a u delších propojek určitě vyjde průřez daleko větší než podle dimenzování na teplo. Tím se ale situace zjednodušuje, protože z rovnice šíření tepla, která nemá dosud analytické řešení (ale tak výrobce kabelu (a normy) naštěstí dovolené zatížení předepisuje) jsme se dostali na základní vztahy probírané ve fyzice základní školy (ohmův zákon a vztah mezi rozměry a odporem vodiče, jen se při výpočtu nesmí zapomenout, že ta délka je tam dvakrát). Tohle je nejlepší udělat si na to výpočet v tabulkovém procesoru (excel, calc aj.).
Relé mají toleranční pásmo +100 -50% tam se z toho nestřílí. Nebo to tak dřív bývalo, jak je to u moderních přístrojů nevím, jestli se to toleranční pásmo nezmenšilo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru