Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vhodná podlaha do podkroví

Zdravím.

Stále přemýšlím nad skladbou podlahy do obydleného podkroví. Jedním z hlavním mých požadavků je, aby byla (částečně) rozebiratelná, aby bylo možné se dostat dostat se k technologickým lávkám mezi patry (rošty s elektrikou, počítačovou sítí, vzduchotechnika).

Původně jsem uvažoval o podlahových kostkách, které se používají u administrativních budov (https://www.triton.cz/cs/datova-centra/zdvojene-podlahy), ale ty potřebují perfektně stabilní podklad. Pomocí nožek se pak vytvoří perfektně vodorovná "plocha" pro položení kostek. Za takových okolností jsou pak kostky pevná, nehlučná a neviklající se podlaha. Z toho důvodu mám příčné trámy s rastrem 60cm (viz. fotky). Bohužel, né všechny trámy jsou zazděné do věnce a část z nich se pochopitelně zkroutila. Nejspíš bych nebyl schopen na nich vytvořit dostatečně pevný (dřevo se na 8m délce může a bude prohýbat) a hlavně rovný podklad pro podlahové kostky. Přemýšlím tedy o jiném způsobu řešení podlahy a zatím mě nic nenapadá.

Omezujicí podmínkou je také výška celé konstrukce nad trámy, ta by neměla být vyšší jak 5 centimetrů. S každým dalším centimetrem by podkroví nemuselo být dostatečně vysoké ani pro kolaudací. S pokusem o vyrovnánám trámů (heverem) počítám, ale stabilizačnímu roštu nad trámy se ani tak asi nevyhnu. Podlaha by samozřejmě měla být nevrzající a nehoupavá (což při 60cm rastru nebude až takový problém). Stropy visí na samostatných trámkách, takže přenost vybrací mezi konstrukcemi nehrozí, bude potřeba se akorát vypořádat s hlukem nesoucím se dutinou.

Nenapadl by někoho nejaký tip?

JR.

https://kutilska.poradna.net/files/81414-20160110-190657-jpg
https://kutilska.poradna.net/files/81415-20160124-115957-jpg
https://kutilska.poradna.net/files/81416-20160313-153812-jpg
https://kutilska.poradna.net/files/81417-20161013-153628-jpg

Předmět Autor Datum
Podlahové trámky jsou dost vysoké, tak mně napadlo pomocí tesařských třmenů vytvořit pomocný podrošt… nový
sHpy00n 20.02.2018 08:57
sHpy00n
Díky za nápad. Ony to nejsou zrovna trámky :-). Tuším, že profil je 140x280. Ty ve středu domu jsou… nový
JR_Ewing 20.02.2018 11:27
JR_Ewing
A co použít liapor zásyp a nebo podobný systém (Fermacell, Rigips). Nevím jak vysoko by měla být pos… nový
PaveJan 20.02.2018 09:30
PaveJan
Jak by jste tímto systémem vyřešil hlavní požadavek tazatele na částečně rozebíratelnou podlahu ? nový
radek2 20.02.2018 17:45
radek2
Než to rovnat heverem, tak raději pilou a na rozteč 60 cm jde rovnou použít dvojitá podlaha z OSB de… nový
kejki 24.02.2018 20:07
kejki
Pro ilustraci, mezi stropem a podlahou jsou udelane rozvody (na fotkach neni jeste vzduchotechnika).… nový
JR_Ewing 25.02.2018 11:19
JR_Ewing
A je opravdu nutné mít přístup všude? Pak navrhuji udělat na trámy rošt, nejlépe dřevěný s frézovano… poslední
kejki 27.02.2018 20:55
kejki

Díky za nápad. Ony to nejsou zrovna trámky :-). Tuším, že profil je 140x280. Ty ve středu domu jsou ukotvené do věnce a brání jeho rozvírání a na části z nich je táhly(třmeny) přitažená pozednice pro kompenzaci sil působených střechou. Mají osm metrů, jsou podepřené/ukotvené pouze na koncích a nesou celé podkroví.

Po napsání příspevku mě napadlo na nosné trámy přidělat (přišroubovat, vešroubovat) "matky" pro klasický metrický závit a kolmo na trámy na nízky (a řídký - kolmo na trámy by byly 4, maximálně 5 latí) rošt (Je vůbec rošt potřeba při 60cm rozteči, respektive osy trámů jsou 60cm, takže mezery jsou 46cm) přišroubovat metrickými šrouby se zapuštěnou hlavou prkna bez drážek. Tím bych si zajistil pevnost a zároveň rozebiratelnost.

Jen si nejsem jistý s přenosem hluku. Pod rošt/prkna položit gumové/pěnové pásy? Na strop ze zhora položit nějakou menerální izolaci?

A co použít liapor zásyp a nebo podobný systém (Fermacell, Rigips). Nevím jak vysoko by měla být poslední vrstva podlahového systému nad samotným trámem, ale i kdyby tam už moc místa nebylo, tak se to dá. V dutině by se udělal záklop z OSB, které by se opíral o hranol připevněný v nějaké výšce toho trámu (vodorovně s trámem). Na něj by se vysypal zásyp do výšky několika cm nad trámy (minimální výška nad nejvyšším bodem je uvedena výrobcem), pak by jste to hodil do váhy a položil finálku z OSB nebo podlahový systém od Fermacellu/Ripisu. Krásně to vyrovnáte, systém je docela lehký, zvukotěsný,...V tomto případě by jste se dostal od nejvyššího bodu ještě asi dalších 6 cm výše v případě Liaporu v případě, že zaklopíte systémovým sádrošem. Zásypům Fermacellu/Ripisu stačí míň, ale budou dražší.

Níže je několik možností co a jak se dá vyrovnat a mimo jiné tam je i řešení Vašeho problému.

Lehký izolační zásyp stropů

Sice vysypávají jen rovinu, ale pro představu jak to asi funguje.
Zásyp podlahy - video

Než to rovnat heverem, tak raději pilou a na rozteč 60 cm jde rovnou použít dvojitá podlaha z OSB desek, podložená nějakým tím odhlučněním. A v ní nějaké nutné otvory a případně husí krky pro další tvorbu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru