Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem oprava venkovního nátěru chaty

Dobrý den, koupili jsme si chatu v horách. Je dřevěná a vypadá, že je natřená luxolem asi. Ze dvou stran je nátěr ještě hodně dobrý a ze dvou stran už to vzalo za své a dřevěný obklad je někde i holý, někde jsou zbytky barvy a navíc každá část má jiný odstín. Chtěli bychom tento venkovní dřevěný obklad ošetřit a znovu namořit nebo natřít. Nevíme si rady, zda prvně ošmirglovat, nebo nešmirglovat a jen namořit a natřít a čím namořit a natřít a jak docílit sjednocení barevnosti. Zbylá barva či moření se neloupe jen to prostě vymizelo někde více někde méně. Děkuji za vaše ochotné rady :-)

Předmět Autor Datum
Na venkovní obložení se používá tenkovrstvá lazura (třeba ten luxol) . Ta se napouští do dřeva a po…
jenda d 25.01.2018 17:12
jenda d
No jo, jenže jak docílit toho, aby chatka nebyla z různých odstínů hnědé. Je tam hodně světlá část a…
Katy3 25.01.2018 17:15
Katy3
Než se rozhodnete, tak si zkuste osmirkovat někde kousek starého nátěru a potom zhodnoťte, zda zvlád…
mire 26.01.2018 16:33
mire
Přesně tak . Po mnoha letech zjistíte , že je vše tmavě hnědé . Mám ruzné přístavby(dřevník, zahradn…
jenda d 26.01.2018 18:55
jenda d
No jo, ale my jsme chtěli dát nejprve impregnační nátěr proti plísni a škůdcům. To můžeme i na to st… nový
Katy3 07.02.2018 21:56
Katy3
To záleží na tom,jestli se ten impregnační nátěr přes ten starý vsákne do dřeva,jinak by to nemělo a… poslední
Karel04 08.02.2018 00:45
Karel04
Děkuji za super odpověď :-) U poslední věty jsme se s manželem i dost zasmáli, protože odstín řešíme… nový
Katy3 07.02.2018 21:51
Katy3

Na venkovní obložení se používá tenkovrstvá lazura (třeba ten luxol) . Ta se napouští do dřeva a po pár letech se obnovuje. Nic se nešmirgluje jen se přetře. Nenatírejte to emailem nebo silnovrtstvou lazurou . Pak už by jste to musely ošmirglovat a to by jste pak proklínaly kde koho :-)

Než se rozhodnete, tak si zkuste osmirkovat někde kousek starého nátěru a potom zhodnoťte, zda zvládnete celou plochu. Problémem nebývají rovné plochy, ty uděláte nějakou bruskou, ale co s různými kouty a hlavně, jak odstraníte barvu ze sražených hran palubek ( i když to nezmiňujete, tak předpokládám, že chatka je obložena palubkami). Tam to bývá obtížně odstranitelné, chce to sílu a hlavně trpělivost. Tak si to vše někde zkuste a potom se rozhodněte, zda vám to stojí za to. A po mnoha letech většinou zjistíte, že se všechno stejně stalo tmavě hnědé:-).

Přesně tak . Po mnoha letech zjistíte , že je vše tmavě hnědé . Mám ruzné přístavby(dřevník, zahradní nářadí atd) a vždy nebyla na skladě stejná lazura. Mám tedy fasádu z palubek , nebo peření občas světlejší a tmavší . Po více vrstvách nátěru je to zajimavé . V žádném případě by mě nehnulo něco šmirglovat. Stačí že už to natřu :-)

To záleží na tom,jestli se ten impregnační nátěr přes ten starý vsákne do dřeva,jinak by to nemělo ani smysl dělat.
Jo a jestli se rozhodnete pro Luxol,tak včera jsem u nás v Penny kupoval plechovku 3 litry za 180 Kč,což je super cena.Výprodej za 50%,měli asi 6 odstínů.Jinak jinde dáte i 400 Kč/2,5 l.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru