Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem plynový kotel topí, voda se ale nemůže ohřát na 60, hodně kolísá teplota teplé vody z kotle

Dobrý den,

V pondělí jsem měl v RD topenáře. Vyměňoval mi pojišťovák u radiátoru a dával nový těsnění k doumixu (udělal bych si to sám ale k radiátoru je děsně blbý přístup). Po pohnutí doumix propouštěl. Druhý den kotel normálně topil ale teplota vody z kotle byla stále na 20 stupňích a nechtěla jít výš - hlídal sem to, při natopení bývá 60 stupňů. Je jasný že při týto teplotě radiátory nehřály. Přiškrtil sem doumix, telá voda vběhla do systému. Musel jsem topit celou noc aby se to vytopilo. Zatím se to zdá být v pohodě. Když dnes sem došel z práce bylo natopeno na 60. Bylo to OK. Zvedl sem o 2 stupně duomix na vytápění. Ale nyní zase vidím že teplota vody je jen na 40. Může to být tím zvednutím duomixu? Tak nízko nikdy přes den neklesla, maximálně v noci kdy je termostat nastaven na nižší teplotu. Nevíte co může způsobovat špatnou cirkulaci teplé/studené vody v systému?
Nemůže mít na tohle vysoký tlak v topení? Nevím proč se mě topenář ptal na kolik tlakuji expanzku. Já ji dělám cca na 1 bar. Výška horních radiátorů je od kotle cca 6 m. Na radiátoru v předsíni jsou stoupačky, cca 2 m, ty jsou zakončeny odvzdušňováky. To je dohrody cca 8 - 9 m od kotle. Topenář musel vypustit trochu vody aby to neteklo z odvzdušňováku ale natlačil jí tam asi moc, při příchodu z práce sem viděl že je tam 12 m.v.s. Tady v pohodě stačí těch 8. O zbytek se postará tlak v expanzce a čerpadlo. Doteď to jelo bez problémů. Pokud někdo dobře neporadí, musím mu zavolat. Podle referencí co měl na netu z nejremeslnici je dobrej

Předmět Autor Datum
Dnes sa už "skratovací obvod" pri moderných kotloch vybavených riadiacou jednotkou nepoužíva. Duomix…
Ahasver Chamachir 17.01.2018 23:51
Ahasver Chamachir
Vyřešeno, vše dělá přehozená páčka duomixu. Při výměně to udělal topenář. Po telefonu sem mu říkal j… poslední
habin 18.01.2018 20:31
habin

Dnes sa už "skratovací obvod" pri moderných kotloch vybavených riadiacou jednotkou nepoužíva. Duomixy boli vhodné kvôli zamedzeniu kondenzu na výmenníku nad horákmi, aby sa voda skôr prehriala v kotli. Čo to máš za kotolnú-pekelnú starožitnosť?

Logicky, ak Duomix potvoríš, studená voda z radiátorov vtrhne smerom do kotla a ak máš priškrtený plyn do horákov alebo šetrne nastavený termostat, nestačí kotol ohrievať plný prietok cirkulujúci v okruhu. Na podlahové kúrenie je voda 40°C jakštakš, ale na radiátory málo, chce to nastaviť obeh na na teplotu cca 58°C v sústave, aby sa zároveň často nevypínal izbový termostat. Však je mierna zima.

Vyřešeno, vše dělá přehozená páčka duomixu. Při výměně to udělal topenář. Po telefonu sem mu říkal jak tady byla teplota v pokoji když sem došel z práce a jak byl nastaven duomix, na 8. To je jasný že to topit nemohlo. Je to jako by to bylo na 2. Taky sem mu po telefonu říkal co to dělá (teploměr na topný větvi) když dám duomix na 0 nebo na 10. Při cca 2 šla teplota rychle nahoru, při cca 7 zase dolů. Takže když chci topit musím mít doumix od 0 do 4. Pokud bych to dal výš tak zas budu kolísat voda, nebude mít správnou teplotu a pod.
Kotel je starej, je z roku 98, ale furt šlape dobře. A je v suprovým stavu. Nebudu se přece poohlížet po novým když mi tento šlape jak hodinky. Vím že sou daleko lepší ale když mi krásně vytopí dům proč se dívat po novým? Stejně je to věc jen zimní sezony.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru