Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem proudová ochrana

Ak tomu dobre rozumiem, tak máš spojený nulák so zemou za fíčkom (v garáži, pričom fíčko je v hlavnom rozvádzači). To je chyba. Platí zásada, že ochranná zem (žltozelený vodič) sa odvodzuje od nuláka (rozdelením nuláka na modrý a žltozelený). Potom už sa tieto dva vodiče nesmú spojiť. Ak to kdekoľvek za fíčkom spojíš, tak znefunkčníš napr. prúdový chránič (fíčko), čo sa zrejme stalo tebe. V tvojom prípade sa prúd cez fázy nevracia len a len po nulovom vodiči, ale čiastočne aj cez ochrannú zem a to spôsobí vybavenie chrániča.
Teda ešte raz. Nulák s ochrannou zemou môže byť spojený u teba len v tvojom hlavnom rozvádzači pred hlavným vypínačom a nikde inde. Nulák je jednoducho pracovný vodič a v tvojich rozvodoch musí byť oddelený od zeme (aj keď je na ňom napätie proti zemi nulové, alebo veľmi nízke).
Ešte ma upútala jedna vec a to, že ti niečo "strelilo" do žiarovky. Ak sa žiarovka nevypálila len náhodou, tak sa na ňu dostalo pravdepodobne medzifázové napätie 400V. To by mohlo znamenať, že na modrom máš pripojenú fázu. Prosím poriadne skontrolovať, prípadne s elektrikárom. Mohlo by to byť dosť nebezpečné.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny