Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem plynový boiler John Wood nejde zapálit

Nejde zapálit! Plamínek podpálím, ale nejde pootočit ventilem do prac. polohy. Asi je termočlánek vadný, proto mi hořák neodblokuje. Termočlánek bych zatím neřešil, ale chci se zeptat. Tento kotel má již tepelnou ochranu spalin. Ta je vpořádku (měřeno ohmicky 0ohmů), zajímalo by mě, ale co spíná, když po odpojení vodičů tam žádné napětí nenaměřím. Vodiče jdou přímo do ventilu, ten připojený k žádnemu napětí není. Není tam nějaká baterie, která se zrovna zcela vybila? Nechci to zbytečně rozebírat, proto se raději ptám!
Jde mi o to, abych zbytečně neměnil ten termočlánek, který stejně zatím nemám a příčina bude někde jinde!

děkuji moc za vysvětlení, nebo přímo za radu

Předmět Autor Datum
Neznám konkrétně váš typ, ale obecně to funguje tak, že termočlánek vyrábí sám napětí (poměně malé),…
jirka44 22.12.2017 11:30
jirka44
Děkuji moc, problém vyřešen. Očistil jsem ten kontakt a zapálil bez problému (tak nevím, jestli náho… poslední
lupkovic 22.12.2017 12:53
lupkovic

Neznám konkrétně váš typ, ale obecně to funguje tak, že termočlánek vyrábí sám napětí (poměně malé), které přímo otevírá ventil. Takže v tomto obvodu baterie není. U starých plynových kotlů obvykle stačilo očistit kontakty ve spoji a pořádně dotáhnout.

Děkuji moc, problém vyřešen. Očistil jsem ten kontakt a zapálil bez problému (tak nevím, jestli náhoda, nebo tam byl opravdu špatný kontakt).

Takže jen poslední dotaz. Jaké bych měl naměřit napětí na tom termočlánku, když je nad plamenem? Protože jeden vadný ventil mám doma, z něj jsem termostat odmontoval, dal nad plamen sporáku a nenaměřil jsem ani 1mV. Ohmicky mi ukazuje nekonečno, takže tento je asi v "haji", ale pokud mi opět boiler zblbne, tak abych věděl, kolik bych měl naměřit, abych věděl, jestli je vadný, nebo porucha je v něčem jiným!

děkuji

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru