Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Auto Alternátor ako BLDC motor s permanentným magnetom.

Moja úprava pozostáva z :
- odstránenie diodového mostíku

Áno

- stator, zapojenie cievok do hviezdy
Áno, ale to už zapojené je

- stator, osadenie 3 hallových senzorov medzi cievkami s rozostupom 30° mechanických (prvý hall medzi cievkami, druhý hall za 3 cievkami, tretí hall za ďalšími 3 cievkami)
Áno (predpokladám, že slovom cievka myslíš drážku v železe statora)

- rotor, odstránenie budiacej cievky a samozrejme aj tých prstencov s trojuholníkmi
Áno, rotor potrebuje radikálnu premenu

- rotor, osadenie do nemagnetického materiálu po obvode 12 neodymových magnetov NdFeB N42 rozmeru 25x10x10mm
Áno, ale toto potrebuje doplniť. Magnety nesmú byť celé vo vzduchu, či v nemagnetickom materiáli. Magnetický obvod musí byť uzavretý. Siločiary musia prechádzať železom (s výnimkou vzduchovej medzery medzi rotorom a statorom, tá musí byť čo najmenšia). Možná konštrukcia je takáto: Z hriadeľa odstrániť všetko. Vybrať magnety takej šírky ako je železo statora. Mali by byť čo najhrubšie, teda čo najväčší prierez, cez ktorý idú siločiary. Ideálny pomer magnet - medzera - magnet 1:1. A tiež podľa možnosti čo najdlhšie. Ide o to, aby sme dosiahli čo najvyššiu indukciu vo vzduchovej medzere. Vysústružiť kotúč zo železa šírky takej, akú majú magnety. Tento kotúč bude nalisovaný na hriadeli. Na obidve strany železného kotúča budú priskrutkované kotúče z nemagnetického kovu a väčšieho priemeru ako je železný kotúč. Vznikne tak teleso, ktoré pripomína cievku, na akej sa predávajú rybárske lanká. Do priestoru po obvode povkladáš magnety tak, aby póly boli prestriedané a upevníš ich (epox. lepidlom na kovy?) proti vypadnutiu. Počítaj s tým, že ak to budeš vytáčať na plné otáčky, tak odstredivé sily sú značné. Pokiaľ disponuješ uhlovou frézou, tak vyfrézuj po obvode železného kotúča plytké drážky na osadenie jednotlivých magnetov. Dôležitá je presná práca, pretože neodymy sa nedajú osústužiť.

Nie je to jednoduchá záležitosť ak to máš zvládnuť v domácej dielni. Ak sa ale do toho pustíš, prosím pošli na túto poradňu nejaké fotky a parametre, ktoré dosiahneš.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny