Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Auto Alternátor ako BLDC motor s permanentným magnetom.

Predpokladám, že výmenou cievky za permanentné magnety mám rozumieť nasledovné: rozobrať rotor, vyhodiť cievku, osústružiť železo a vytvoriť tak priestor pre neodýmy. Potom poskladať, zabezpečiť mechanicky neodýmy, a vyvážiť. Je to náročná úloha. Neuvádzaš však, aký výkon chceš mať na hriadeli a pri akých otáčkach. Zrejme maximálny. Potom musíš dať toľko neodýmov, koľko ich tam len vojde. Aj tak asi nedosiahneš taký magnetický tok, aký vyrobí cievka. To znamená zníženie otáčavého momentu. Ale alternátor má výkon možno viac ako 800W, takže by to nemalo chýbať. Teda čím väčšie neodýmy, tým lepšie. A samozrejme, čím väčší prierez mag. obvodu pokryjú, tým lepšie.
Čo sa týka rozmiestnenia hallových snímačov, to závisí od toho, čím ich budeš budiť. Ak má byť zdrojom budenia hlavný magnetický obvod (tie neodýmy, o ktorých sa bavíme), tak to máš rozložené zle. Vinutie je trojfázové a preto by boli umiestnené všetky v rovnakom elektrickom uhle a poskytovali by regulačným obvodom všetky rovnakú informáciu. Takže by ti fungovali ako jedna hallova sonda. Ty ale potrebuješ tri sondy a mali by byť posunuté o 120 stupňov elektrických. Alternátor je 12 pólový a trojfázový, takže si ten uhol ľahko spočítaš.

Ešte doplním: Teraz ma napadlo, že asi chceš neodýmy umiestniť na obvode rotora tak, aby tvorili tieto magnety priamo póly rotora. V takom prípade ich musí byť presne toľko, koľko pólov má rotor. Potom by bolo vhodné v priestore pre cievku vytvoriť magnetické jarmo pre skrátenie magnetického obvodu. Ale ak takúto konštrukciu mechanicky zvládneš, tak máš môj úprimný obdiv.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny