Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vzdálenost různých materiálů od omítnutého komínu

Dělám zateplení půdy a pochozí podlahu. Na půdě mám dva omítnuté komíny a tak řeším jak by materiály, které při tom budu používat, měly být minimálně vzdáleny od komínů. Minerální vata, polystyren, OSB desky a parozábrana (Isover VARIO® KM DUPLEX UV). Můžou se všechny tyto materiály přímo komínů dotýkat? (zejména tedy parozábrana a osb). Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nehořlavý polyš není žádný, jen samozhášivý. Doporučuji Vám vycházet z informací, které zjistíte. Pr…
milan.cukrar 08.12.2017 12:45
milan.cukrar
človeče, zase tápeš a hľadáš ša. Tu nikdy nejde o sálajúcu teplotu z "žeravého" muriva komína, ktorá…
Nuda 08.12.2017 13:17
Nuda
Nuda, mýlíte se, ale máte na to právo. Pokud připouštíte, že by jiskra mohla spárou mezi trubkami pr… nový
milan.cukrar 11.12.2017 06:09
milan.cukrar
Dle mého soudu, je dost podstatné o jaký komín se jedná. Pokud je to 100 let starý zděný komín nahaz…
pařez 09.12.2017 20:24
pařez
a jsou na toto téma např nějaké normy? ČSN apod.? Jak by to třeba posuzovali hasiči? nový
nema 09.12.2017 20:38
nema
Dobrý den,sleduji tuto diskuzi již pár dnů.Na komíny je určitý předpis a v dnešní době pokud žádáte,… nový
Lubomír 10.12.2017 11:44
Lubomír
Nic ve zlém, popisujete co dělali jiní, popřípadě Vy. Mikrotrhlinka, pokd se udělá, tak jaký bude ro… nový
milan.cukrar 11.12.2017 06:15
milan.cukrar
Vín,že odpovídám po dlouhé době,vaše odpovědi jsou většinou správné,ale popisujete jen jeden typ kom… poslední
oldo 16.04.2018 11:35
oldo
Tak jsem nakonec šel a dohledal plány a vše kolem stavby. Mám dřevostavbu 8 let od kolaudace. Celý d… nový
pařez 10.12.2017 15:18
pařez
[url][/urlhttp://schiedel.cz.worm-consulting.de/servis/podklady-pro-projektovani/projektovani-kominu… nový
kreng 10.12.2017 17:33
kreng

Nehořlavý polyš není žádný, jen samozhášivý. Doporučuji Vám vycházet z informací, které zjistíte. První je, jakou povrchovou teplotu má omítnutý komín v podkroví. Vsadím se, že když se ho dotknete nebudete cítit větší teplotu, jak má Vaše ruka. To je asi z obavy o teploty. Teď je ale pohyb komunu dilatační. Komín se pohybuje nahoru, dolů, do stran, podle toho, jak je proveden, jaký je to typ, provední, délka atd. Nejde o pohyby v centimetrech, ale mm. Folii klidně přilepte k telesu komína vhodným lepidlem. Zkrátka všechny materiály se mohou dotýkat omítky komína.

človeče, zase tápeš a hľadáš ša. Tu nikdy nejde o sálajúcu teplotu z "žeravého" muriva komína, ktorá spôsobí požiar, ale jedná sa o prípadnú iskru nespáleného dehtu, či bafnutých dehtových splodín, ktoré sa dostanú v špárach neodborne zatesnenách vložiek v murive komína. Jedná sa o dlhodobý proces v prípade sadajúich základov chalupy, či vzniknutých dilatačných spár a mikroskopických trhlín a prieduchov v telese komína.

Komínové teleso musí mať v päte, v zemných základoch pod mrazovou doskou svoju armovanú, masívne zabetónovanú základňu (riadne dimenzovanú pätu na šírku), ktorá je po vymurovaní komína eliminovaná od trenia či sadania pohybov nehnuteľnosti, oddelená je tiež od základov neodborne "prilepenej" nehnuteľnosti k takémuto komínu.

Dle mého soudu, je dost podstatné o jaký komín se jedná. Pokud je to 100 let starý zděný komín nahazeny dnes již zvětralou, zpola opadanou omítkou, tam by snad jiskra hrozit mohla. Pokud je to některý z komínových systémů, kde je keramická vložka daná do stavebnice komínového tělesa, navrch perlinka, lepidlo, štuk, tak nehrozí vůbec nic a jak píše předchozí příspěvatel, v podstatě jakýkoli materiál může být až k tělesu komína.
Pro Nuda --- opravdu už jsou Vaše urážky a vaše všeznalost a nabubřelost únavná.
Slovy klasika-- jak by tady bylo krásně, kdyby tady nebyl Nuda.

Dobrý den,sleduji tuto diskuzi již pár dnů.Na komíny je určitý předpis a v dnešní době pokud žádáte,tak revizi nedostanete.Byl jsem předloni u revize komína u našich mladých,pantáta se zeťákem jsou oba řiditelé zeměkoule,tak mě neposlechli,něco o tom vím ,protože jsem před pár lety stavěl nový komín a revizi potřeboval také.Dali střešní latě okolo komínového tělesa natěsno.Dole do půdní podlahy kde je všude normálně skelná vata,tak tam dali zbytky polystyrenu okolo komínového tělesa.Naštěstí to vše šlo hned při návštěvě revizního kominíka odstranit.
Jinak co vím,tak syn má novostavbu a kvůli kolaudaci jem všude motorovkou obřezával trámy a prkna na půdě u komínového tělesa ve vzdálenosti pěti centimetrů ,dali jsme tam pozink plech na tu škvíru.Takže,jak zde někteří radilové píší,lkidně si tam dej folii a podobně je dost nebezpečné,udělá se mikrotrhlina jak píše Nuda a je průšvih.Jinak na půdě musí být komín omítnutý a obílený,aby bylo vidět případný únik spalin.Komín nesmí být natěsno obrovnán hořlavým harampádím.Ono to vše vypadá jako nesmyslnné příkazy,ale to potom každému dojde až když je pozdě,važte si svých domečků a dělejte vše pro to,aby nedošlo k průšvihu.Pár domů vyhořelých na základě nedodržení těchto pravidel jsem viděl.:-)

Nic ve zlém, popisujete co dělali jiní, popřípadě Vy. Mikrotrhlinka, pokd se udělá, tak jaký bude rozdíl mezi tím, že k omítnutému komínu bude přiložena těsně OSB deska, nebo va Vašem případě 3-5cm daleko?
Komín se skládá ze slepených šamotových trubek se zámky, které jsou slepany do celé výšky. na nich je vata, která překrývá spoje trubek. Pak je samotná tvárnice, opět není ve spojích s trubkou. na tvárnici je omítka, štuk.
Zkuse mi, prosím, sdělit, o jaké mikrotrhlině píšete, ve kterém dílu komína?

Děkuji

Tak jsem nakonec šel a dohledal plány a vše kolem stavby. Mám dřevostavbu 8 let od kolaudace. Celý dům zateplen foukanou celulózou. Tedy včetně stropu. Jediné co bylo požadované je 1cm mezera mezi osb deskami na podlaze a komínovým tělesem, přičemž strop z palubek na stropě mohl zcela přiléhat k tělesu komína. Jedná se o komínový systém schiedel. Kde keramická vložka je v izolační vatě a betonové stavebnici vlastního komína.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru