Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přepis auta

Dobrý den. Ve středu jsem byl kupovat auto. Podepsali jsme kupní smlouvu a prodávající mi dal plnou moc s overenim na poště a všechny doklady od auta. Bylo tedy na me ze se auto přepíše v mém městě. Nicméně auto po dovozu přestalo jet. Pokazil se motor a ja hodlám auto jeste prodat do doby než uplyne 10 dní od koupě. Nechci platit přepis na me když nechci platit nakladnou opravu a auto chci předat někomu kdo si to opraví. Při prodeji auta třetí osobě mam tedy napsat novou kupní smlouvu ze prodávající jsem já a nový majitel kupující? Nebo mam uvádět jako prodávajícího člověka od kterého jsme to auto koupili? To bych ale pak nemohl podepsat jeho jménem. Slysel jsem ze plná moc jde předat ještě třetí osobě. Šlo by teda ze ten prodávající auta zplnomocnil me a ja bych zplnomocnil budouciho kupujiciho? A ten s těmi papíry to auto pak napsal na sebe ? Doufám že jste situaci pochopili. Děkuji za radu.

Předmět Autor Datum
Domníváte se, že jde kumulovat plné moci řetězově, třeba 5-6 osob. Vašemu kupci oznamte situaci a ať… nový
milan.cukrar 13.11.2017 06:06
milan.cukrar
Dekuji za radu. Jasný u plne moci to chce obezřetnost, důvěru v druhého. Pochopil jsem vše až na tu… nový
Coaia 13.11.2017 09:06
Coaia
Některý úřad vezme plnou moc od jednoho, jinde již nikoliv. nejjednodušší budete mít, zavolat na reg… nový
milan.cukrar 13.11.2017 12:32
milan.cukrar
Já spíš asi nechápu složitost situace. Pokud jsem koupil auto, ještě není přepsané a po dojezdu domů… nový
Zerozero 13.11.2017 10:50
Zerozero
Nekupoval jsem ho s vadným motorem a ve smlouvě je napsáno ze souhlasím s vady automobilu. Nechci to… nový
Coaia 13.11.2017 10:52
Coaia
Stejně bych to asi vrátil. Souhlas s vadami takto všeobecně se vztahuje například na běžné opotřeben… nový
Zerozero 13.11.2017 12:29
Zerozero
Pouze pokud bylo výslovně uvedeno na té prvotní plné moci, že je zmocněnec oprávněn zmocnit k jednán… poslední
osobne 17.11.2017 16:50
osobne

Domníváte se, že jde kumulovat plné moci řetězově, třeba 5-6 osob. Vašemu kupci oznamte situaci a ať si sežene plnou moc od prodejce který Vám prodal vozidlo.
Napíšete kupní smlouvu mezi Vámi a novým kupcem, protože vozidlo je Vaše a Vy ho prodáváte někomu. Jen pro slušnost bych toto oznámil původnímu vlastníkovi, aby věděl, že vozidlo již nevlastníte a ozve se mu nový kupec.
----------
Pak se klidně stane, že Váš nový kupec vozidlo nepřehlásí, původní vlastník bude stále v registru, od nového roku pak budou chodit sankce na jeho adresu, ten oznámí, že vozidlo prodal Vám, vy budete mít zase starosti..
Proč ty lidi se nepoučí, vozidlo nepřepíšou hned a spoléhají se na jiné.
Já jsemVaší situaci pochopil, a Vy jste pochopil můj postup?

Dekuji za radu. Jasný u plne moci to chce obezřetnost, důvěru v druhého. Pochopil jsem vše až na tu plnou moc. Neslo by se vyhnout tomu kontaktu s minulým prodavajicim ? Ze bych napsal plnou moc na něho a on by k tomu doložil na úřadě plnou moc kde minulý prodavajici zplnomocnil mne? Dekuji

Já spíš asi nechápu složitost situace. Pokud jsem koupil auto, ještě není přepsané a po dojezdu domů kleknul motor,
tak bych asi auto vrátil původnímu majiteli a chtěl zpět peníze. -- Nebo jsi ho kupoval vědomě s vadným motorem?
Pokud ano a v kupní smlouvě je to uvedeno, pak je to něco jiného.

Stejně bych to asi vrátil. Souhlas s vadami takto všeobecně se vztahuje například na běžné opotřebení. Ale selhání motoru se dá považovat za vadu zásadní a to by mělo být uvedeno ve smlouvě samostatně. Jinak to lze považovat za skrytou vadu a je to důvod k vrácení.
Ale pokud tohoto práva nehodláš využít, tak myslím, že než operovat s plnými mocmi, Tak by asi bylo nejjednodušší zajít na evidenci osobně a přepis udělat přímo. Nevím, jestli by šlo převést auto přímo na dalšího kupujícího, nebo jestli by bylo nutno nejdřív převést auto na tebe a pak teprve na dalšího. Asi by poradili na evidenci. Jinak dvojí převod dva poplatky. Jinak o předání plné moci psané na tebe někomu jinému, pomocí plné moci,jsem zatím neslyšel. je to nějaké šroubované. :-)

Pouze pokud bylo výslovně uvedeno na té prvotní plné moci, že je zmocněnec oprávněn zmocnit k jednání někoho dalšího. Jedná se o tzv. substituční zmocnění.

Jinak samozřejmě můžeš auto i bez toho prodat dál, ale k přepisu se dostavíte dva, ty za původního majitele a konečný kupující, převést se to pak dá z původního majitele rovnou na konečného kupujícího. Jen bych si předem telefonicky zjistil, jestli úřad požaduje nějaký doklad o prodeji, protože z datumu na smlouvě zjistí, kdy prodej proběhl a převod pak musí být proveden do deseti pracovních dnů od prodeje, jinak hrozí pokuta myslím že až 50 000 Kč. Některé úřady prý písemnou smlouvu vyžadují doložit a některé ne. Na druhou stranu se to dá dnes převést na jakémkoliv úřadu (tím myslím odbor dopravy - registr vozidel).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru