Předmět Autor Datum
Nepíšeš, o akú odrodu sa jedná. Zrejme sa jedná o známu chrastavitosť (strupovitost) jabloní. Táto…
Nuda 15.10.2017 08:03
Nuda
Vyzerá, že to spôsobil nesprávny rez, a zlá kondícia to dokonala.
pozorovateľ 15.10.2017 08:51
pozorovateľ
gratulujem.
Nuda 15.10.2017 14:32
Nuda
Narodeniny mám až na budúci rok.
pozorovateľ 15.10.2017 16:33
pozorovateľ
na základe odbornosti nadobudnuté z netu to vypadá na dennodenné vykľutie sa na svetlo Božie. Preto…
Nuda 15.10.2017 20:31
Nuda
Léčba pilou, ani rouby, ani očka ze stromu nebrat - Puchýřovitá rakovina kůry = Pear blister canker…
kejki 15.10.2017 22:24
kejki
A nabudúce píliť pekne na konárový krúžok, podľa možnosti ranu ešte vyhladiť nožom a zatrieť. A pozr… poslední
pozorovateľ 16.10.2017 14:33
pozorovateľ

Nepíšeš, o akú odrodu sa jedná.

Zrejme sa jedná o známu chrastavitosť (strupovitost) jabloní. Táto bakterióza sa sprvoti objavuje u náchylných odrodách iba na plodoch a listoch pri mladých stromčekoch. Ak sa jabloň pravidelne, niekoľkonásobne počas vegetačného obdobia neošetruje postrekmi s kombinovanými fungicídmi, chrastavitosť sa postupne dostane do štiav dreva a koreňovej sústavy. (Delicius sú extra háklivé na chrastavitosť, ktorá v priebehu troch rokov dokáže zlikvidovať drevinu)

Je možné, že trpia podmočenou, vlhkou pôdou na ílovom základe bez humusu.

Jablone vyzerajú, že trpia o.i. aj podvýživou na základné a stopové prvky, ktoré významne posilujú imunitu jablone. (Horčík, draslík, fosfor, vápnik - dodaný v chelátovej forme (kalkosan) ak nie je v pôde. Stopové: bór, molybdnén, zinok apod.) Dusíkom šetriť, opatrne dávkovať, dodávať dusík do pôdy výhradne ak je silná násada plodov od konca mesiaca máj do konca augusta. Dusík výrazne podporuje hubové ochorenia, detto nevyzretý maštaľný hnoj a močovina v pôde.

Tieto stromy sú na odpis, lebo liečenie systémovými fungicídmi by bolo stonásobne drahšie, než stromy vyrúbať a kúpiť nové štepy.

Radšej sa venuj nízko rastúcim podpníkom (m9) na kordóne alebo, ako tvar palmety (podpníky m106) do výšky pohodlného oberania do výšky napriahnutch rúk pri obchôdzke priamo zo zeme, ako aj jednoduchého ošetrovania habitusu chrbtovými postrekovačmi.

Dnes šľachtené jablone bez chémie nedopestuješ do skutočne trhovej hodnoty.

Sú síce rezistentné odrody na hubové ochorenia, lenže nedosahujú kvality napríklad Jonagold. Osobne mám 45 Jonagold vedených na drôtoch (kordón) v piatich radov nad sebou natiahnutých medzi betónovými stĺpikmi. Úroda mi hodí každoročne cca 900kg výberových Jonagold v trhovom priemere plodov. Ako opeľovača mám na krajoch zasadené solitéry; 1xSelenu a 1xOntario-do štrúdle.

Beztak škodcom, akou je jarná mrcha piliarka, voška krvavá, obaľovač I.a II. generácia prípadne podkopáčik, sa bez systémových insekticídov (mospilan), neubrániš. Je nutný postrek, záleží podľa lokality. Ak máš v okolí dementných pakov susedov, typu: Však aj my si budeme pestovať na svojej záhrade také krásne výpestky, ako to dokáže hen ten obyčajný človek, ktorý nebol komunista, konfident, eštébák, tiež nikdy nekvasil politológiu na VUML, nebol študovaný v Moskve na ústredí v KGB).

Potom to tak dopadne. Lúza vypatlaného, komunistického hnoja v okolí neošetruje svoju plodonosnú záhradu, lebo sa radšej nažerie (nakotí) vyzmážaných šniclí namiesto toho, aby kupovali chemické prostriedky a pravidelne, počas sezóny, ošetrovali svoje plodiny. Kupovali maštaľný hnoj a stopové práškové hnojivá prípadne chelátové hnojivá na listy.

Hlavne, že do pôdy nacpú stromky, na jar priesady dopestované za sklom. Potom v lete kukajú zmrdi so slovami: "Všecko mi to niečo žežralo, aj toť puky na hruškách sú vyžraté, aj kapustu, aj zemáky a tých mušék čo mám, celú záhradu". Keď takémuto debilovi povieš, prečo si ten svoj bordel nacpatý do pôdy nepostielal, čumí ako puk, prípadne odpovie;, "Však já vím, že mám šplíchať, len som zrovna nebol v obchode na postreky". Sú aj takí drzáci, ktorí sa spýtajú, "Sused, a čím to vlastne šplícháš? Neostane ti volačo navyše, šak dójdi aj mne záhradu pošpíchať".

S takouto čvargou voličov sa v tejto republike nepohneme z miesta, inteligenciu komunisti zlikvidovali po 1948 no a od 1968 dodnes im posledná inteligencia zdrhla smerom na kapitalistický, americký, západ plného vykorisťovateľov a "vrahov z volstrídu", kde dnes už žobre po uliciach od hladu a biedy, takmer každý občan.

Léčba pilou, ani rouby, ani očka ze stromu nebrat - Puchýřovitá rakovina kůry = Pear blister canker
Před 30 lety už se sázely krátkověké stromy, prostě čas výměny nadešel. Aktuální odrůdy jsou odolnější na padlí a strupovitost, nemůžete nudovi všechno věřit. Nikdo nešlechtí stromy, které se budou muset stříkat co 14 dnů.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru