Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sopouch 45° nebo 90° ?

Jaký úhel napojení sopouchu zvolit pro kotel na tuhá paliva? Celková výška komínu cca 11m, průměr 200mm. Kotel bude na komín napojen ještě přes dvě kolena protože sopouch bude výše než výstup z kotle.

Předmět Autor Datum
Pre ideálny ťah je najvýhodnejšie priamo za kotlom z jeho zabudovaného vývodu nahodiť 90° plechové k… nový
Nuda 03.10.2017 18:46
Nuda
Takže dám do komína keramickou vložku pro sopouch 90°. Je vhodné dávat ten sopouch do výšky cca 1,3m… poslední
marcuss 03.10.2017 21:52
marcuss

Pre ideálny ťah je najvýhodnejšie priamo za kotlom z jeho zabudovaného vývodu nahodiť 90° plechové koleno o priemere 20cm s vývodom smerom vertikálne (smerom kolmo do hora). V požadovanej výške na základe stavebného riešenia alebo potreby (napr. cca 100 - 200cm) je možné novým kolenom v 90° zalomiť vertikálny plechový odvod smerom na horizontálny odvod, ktorý bude napojený priamo do telesa komína. Ťah bude zaručene zabezpečený v takomto potrubí na niekoľko metrov od kotla. Navyše, je možné v horizonte odvodu spalín spraviť aj ďalšie nové zalomenia, samozrejme len v horizonte alebo do hora, tj. vertikálne. V tomto prípade sa nemusí robiť nepraktická a blbá šikmina pod 45° uhlom. (Sú to bežné fyzikálne javy zohriatych plynov, ktoré je nutné "nahnať" priamo z kotla vertikálne, čím sa vytvorí prirodzené nasávanie zohriatych plynov). Je to lepšie riešenie pre ťah, ako nepraktická šikmina v 45° sklone, hlavne pri rozkurovaní studeného kotla a studeného telesa komína.

Takže dám do komína keramickou vložku pro sopouch 90°. Je vhodné dávat ten sopouch do výšky cca 1,3m (to je minimální výška co lze ze stavebnice poskládat) když výstup z kotle je ve výšce cca 0,9m? Nebo bude lepší dát sopouch ještě výše a pak tam dát jen delší rouru?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru