Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem slabý jistič

No, teda, říkal jsem si, že už nebudu reagovat, ale to se nedá. Jde o to, že to tady, může číst kdokoliv a pak něco dělat na základě špatných věcí.
To co opět napsal OK a stejně tak přizvukující LEDNÍ BRTNÍK, to jsou bláboly na entou! Tak tedy pro OK. Nic jsem ti nevkládal do úst, vždy jsem použil přesnou citaci tvého výroku a pak reakci, jako to udělám teď. Tedy: ""Revízny technik, ktorý meria impedanciu od zásuvky až po transformátor k vôli výmene 6A ističa - LOL!!!
To, čo revízny technik meria, je činný odpor na prípojke ale rozhodne nie impedancia."" -Blbost. Měřák impedance patří do základní výbavy RT a měření je otázkou pár vteřin. Dobrý RT si to změří vždy a je to povinný údaj rev. zprávy. Měření jen činého odporu je nanic, musí se zohlednit i kapacita a indukčnost, což se stane při měření impedance. Například při zkratu, má indukčnost někdy větší vliv, než činný odpor. Proto.
""Samozrejme že istič musí byť dimenzovaný s ohľadom na odpor zemnenia"" Blbost. Musí být dimenzovaný s ohledem na impedanci smyčky.
""Bežný istič naozaj nechráni od úrazu"" !!! Tak tohle by se mělo vytesat do kamene :-D To je kameňák hodný pozastavení. Jestli jsi elektrikář, a dokonce projektant, tak potěš koště... Jistič nebo pojistky v první řadě chrání proti úrazu!!!! Jeho funkce jako ochrana proti přetížení je až druhořadá. Nepleť si tak základí věci, jako dotyk živých částí a dotyk neživých částí při poruše!!! To jsou dvě naprosto rozdílné věci. Před dotykem živých částí samozřejmě nechrání jistič. Živé části jsou chráněny izolací, krytím, nebo polohou. Pokud se do toho nevrtá diletant, tak k dotyku živých částí nemůže dojít. I toto kontroluje RT.
Jistič chrání před dotykem NEŽIVÝCH ČÁSTÍ při poruše, kdy se na neživé části objeví napětí. (kostry a kryty spotřebičů, kde se člověk normálně dotýká). To je jeho HLAVNÍ funkce. -- Tedy nechrání před úrazem??? Jak je známo, asi jak komu, používáme pro tento účel systém "samočinného odpojení od zdroje" (dříve tzv. nulování). Naprosto klíčovým a základním je proto JISTIČ. Všechno další. jako např. pr. chránič, je jen doplňkové.
Kdyby před úrazem nechránil jistič tak kdo??? Hergot, vždyť ochrana sam. odp. od zdroje, je svatý grál. Pro elektrikáře rovnocenné, nebo víc jak ohmův zákon. A ty mi to tady chceš popřít a zjevně o tom víš asi prd. Řemeslo braň se, pokud jsi elektrikář....
Tedy ještě jednou. Pokud dojde k poruše a objeví se napětí na kostře, (které se někdo může držet), musí jistič vypnout v předepsaném čase, a přitom se na kostře nesmí objevit napětí vyšší, než je maximální povolená hodnota dotykového napětí. Proto je tak důležitá hodnota impedance smyčky (samozřejmě pro 6A, se to splní snadno, ale platí to pro všechny hodnoty). Žádný jistič při zkratu nevypíná okamžitě jak píšeš. To je právě ta charakteristika. Kdyby vypínal okamžitě, nešlo by ani rozsvítit silnější žárovku, za studena má téměř nulový odpor.
A zas to dál nebudu rozebírat, je to zbytečné. Ani nebudu psát přesná čísla, ani to teď v hlavě nemám, ale zkus se podívat, jaký je násobek nominálního vypínacího proudu, pro jistič kategorie B a násobek pro kategorii D. Aby došlo k vypnutí v předepsaném čase, musí dojít k nárůstu proudu na tuto násobkovou úroveň. Což tedy znamená, že v době vypínání se takový jistič chová, jako by měl mnohonásobně vyšší hodnotu. A proto i u 6A jističe, v případě třeba char. D, se nároky na hodnotu impedance prudce zvyšují. A může se i stát, že pokud je to dál od trafostanice a je slabší vedení, může s tím být problém to dodržet. Takže ještě jednou. Rada dej tam déčko, je zcela zcestná a proti všem zásadám.
A ještě jeden citát "" Prakticky všetky úrazy el. prúdom, a to aj smrteľné, sa stali na istených okruhoch."" Ano pravda. Staly se na ŠPATNĚ jištěných el okruzích.
No asi mi to zase vyvrátíš nějakými bludy ale už tě při tom nechám a budu doufat že se s tvojí prací nesetkám. :puff:
Ještě pro lední brtník. ""uvítal bych... ubylo elektrikářů hlásajících... nechrání nikoho"" -- Já bych uvítal, kdyby ubylo těch co hlásají opak. Vysvětleno výše. Dale je to to samé, zopakuji jistič nechrání před dotykem živých částí. ""hlídat dotykové napětí na všech místech je nemožné""
Ten, co má už 40 let paragraf ti prozradí, že to nemožné není. Hlídá to automaticky systém, zvaný samočinné odpojení od zdroje. Pokud je systém správně proveden, děje se to zcela automaticky. Vysvětleno výše. A proudový chránič není ochranou "kdysi doplňkovou", ale je ochranou doplňkovou stále. Hlavní ochranou je "samočinné odpojení od zdroje" Tedy ten zpropadený jistič. ""proto když vysavač vyhazuje při zapnutí jistič, vyměnil bych ho za charakteristiku c, bez měření odporu zemní smyčky.
jo, já zas něco vím o měření impedancí."" Ano, jakási "zemní smyčka" se opravdu měřit nemusí. Ale musí se měřit impedance celého napájecího vedení, tedy včetně fázového vodiče. Tak proboha, neraď nikomu ať osadí jistič s vyšší charakteristikou. Je to fakt nebezpečné a to nekecám, i když mi to asi taky nebudeš věřit. Jestli víš něco o měření impedancí, jak píšeš, tak ale neznáš také zjevně zásady ochrany sam. odp. od zdroje. A to je základ. To ti můžu říct tedy jako ten elektrikář, se 40 letou bohatou praxí, kteří by měli podle tvého názoru ubýt. Asi tak.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny