Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem slabý jistič

Nesnaž se mě opravovat, když o tom zjevně moc nevíš:-) Pokud jsi například neviděl revizního technika měřit impedanci smyčky, tak jsi asi neviděl ani revizního technika. Je to totiž to nejzákladnější měření, které musí udělat, jinak nemůže hodnoty jištění ani schválit. Asi ti nic neříká třeba pojem "dovolené dotykové napětí". To je právě hodnota, která se objeví na kostře v případě zkratu. Nesmí v případě poruchy překročit normou danou velikost a přitom také dobu trvání. To je to, o čem jsem psal. Dovolené dotykové napětí je vyšší, nežli napětí bezpečné, proto je omezena jeho doba.
"" Bežný istič totiž nechráni od úrazu, na to je diferenciálna ochrana. Bežný istič vypína skrat okamžite. Rýchlejšie to nejde. A to bez ohľadu na charakteristiku (B, C, D)."" ---- jej, toje ale kravina, doufám, že nejsi elektrikář::).
Běžný jistič chrání hlavně proti úrazu a je to základní ochrana. Dif. ochrana je pouze doplňková!! Bimetalová spoušť chrání vedení proti přetížení a je mnohem pomalejší, než spoušť zkratová. Ale vybavení jističe prudkým náběhem proudu při startu zpravidla nezpůsobí, na to je příliš pomalá i u rychlého jističe. Vybavení způsobí zkratová spoušť. Běžný jistič nevypíná zkrat okamžitě jak tvrdíš, ale právě v čase daným charakteristikou.
Carakteristika udává mimo jiné, násobek nominálního proudu, při kterém jistič vypne v předepsaném čase. Proto je tak důležité měření impedance, jestli je hodnota natolik malá, aby byl vyvolán tento vybavovací proud v tomto čase.
""Klasická poistka má totiž tú najsprávnejšiu vypínaciu charakteristiku."" Ani v tomto nemáš pravdu. I tavné pojistky mají své charakteristiky. Od velmi rychlých, po velmi pomalé (např. pojistka se "šnekem" - zpožděná). Pravdou je, že pojistky i běžné rychlé, jsou poněkud pomalejší, nežli dnešní jističe "B".
Asi tak... Jak jsem psal, je to dost složité, někdy to nechápou dobře ani někteří elektrikáři, pro laika těžko pochopitelné.
Jinak... 40let praxe, paragraf 8, tak něco o tom vím... 8-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny