Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem slabý jistič

Naopak, je to veľmi jednoduché. Vôbec by som v tomto prípade nehovoril o ochrane zdravia, či života. Bežný istič totiž nechráni od úrazu, na to je diferenciálna ochrana. Bežný istič vypína skrat okamžite. Rýchlejšie to nejde. A to bez ohľadu na charakteristiku (B, C, D). Istič má okrem elektromagnetickej ochrany aj ochranu tepelnú (bimetal). Tá chráni vedenie za ističom. A má charakteristiku prispôsobenú tak, aby ochraňovala vedenie od prehriatia. Môže vypnúť až keď prúd prekročí menovitú hodnotu a čím vyšší prúd, tým je to rýchlejšie. Toto vypínanie je pomalé.
Selektívne zapojenie ističov (aby nevypadol aj nadriadený istič pri nadprúde, ale len posledný) sa robí na základe menovitých prúdov. Čiastočne to funguje aj pre ľahšie skraty, ale v prípade tvrdého skratu selekcia bežných ističov moc dobre nefunguje. Lebo tvrdý skrat spôsobí skratový prúd povedzme 200A a vtedy vyletia obidva ističe v sérii, teda aj nadriadený istič. Na riešenie tohoto problému sa používajú istenia s nastaviteľnou dĺžkou času vypnutia pri skrate. Použitie tejto techniky však v domácnosti, či garáži neprichádza do úvahy. Ale je jednoduché riešenie, a síce na hlavnej prípojke použiť klasické drôtové poistky a podriadené ochrany už môžu byť ističe. Klasická poistka má totiž tú najsprávnejšiu vypínaciu charakteristiku.
V rámci otázky čo sa rieši v tomto vlákne je problém nábehový prúd. Ten občas vyhodí B6A istič. Môžme povedať, že nadriadený (možno B16A?) pri tomto spotrebiči nevypadne. Teda správne riešenie je použiť C6A. Ten zapnutie vydrží, ale môže vypadnúť pri dlhšom vysávaní. Potom už len istič s vyšším menovitým prúdom a stačí B.
Ešte som nevidel revízneho technika merať impedanciu sľučky. Vo výbave taký merač ani nemá, maximálne tak meranie odporu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny