Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Cim sa natierali chaty kedysi?

Dobry den, mal by som otazku skor na starsie rocniky.

Vedeli by ste mi povedat cim sa kedysi natierali drevene chaty? Myslim tu tmavo hnedu, skoro az ciernu farbu, ktorou kedysi bola natreta kazda chata v chatovej osade. Dalej ma zaujima co za farbu bola ta zelena, ktorou sa natierali plechove strechy a vsetky kovove veci okolo.

Zvazujeme totiz nater nasej starsej chaty, preto by som rad zistil aky tam bol povodny nater a ci sa bude dat obrusit, opalit alebo len pretriet. Chata bola postavena cca v roku 1975. Povodny nater dreva zrejme urcite nebude tenkovrstva lazura, lebo nater je miestami vcelku hruby a niekde dokonca vytvoril cosi ako "bubliny".

Dakujem

Předmět Autor Datum
Ta zelená mohl být Izokryt,drženo to na všem a cena byla asi 20 Kčs/5 kg plechovku.Jestli byl i hněd…
Karel04 02.10.2017 12:41
Karel04
Taky se dřív na dřevo používal vyjetý olej. Černohnědá barva by odpovídala.
Karelll 02.10.2017 15:17
Karelll
Fermež ľanová, alebo riedky fermežový olej (ideálne olej nahriať pred líčením). Odpudzuje drevokazný…
Nuda 02.10.2017 15:46
Nuda
Taky v té době se natíralo karbolou, ale spíš spodek, celá chata nevím, ta spíš luxolem. Karbola to…
lk1 02.10.2017 19:48
lk1
Dřevo se natíralo vyjetým olejem nebo jantarovou karbolkou (smrdí jak bolavá noha). Zelená barva na…
nerady 03.10.2017 20:44
nerady
asfaltem naředěným kianidem Sebevrah se nemusel plahočit do Nuslí, stačilo olíznout pražec.
karel 03.10.2017 20:53
karel
Ta zelena farba bola zrejme naozaj industrol, u nas predpokladam ze to bol ekvivalent pod nazvom "Sy…
Armor 03.10.2017 23:11
Armor
Karbolka neboli karbolineum. Je drahá jako sfiňa, složení už je eeekologicé. https://www.google.cz/s…
čumil_old 04.10.2017 11:32
čumil_old
Je mi jasne, ze ta co sa predava dnes bude uz len nejaka eko-bio lazura taziaca z nazvu originalneho… poslední
Armor 04.10.2017 13:01
Armor

Ta zelená mohl být Izokryt,drženo to na všem a cena byla asi 20 Kčs/5 kg plechovku.Jestli byl i hnědočerný nevím,my kupovali ten hnědý a červenohnědý.Mohl to být starý Luxol-mahagon,ten byl skoro do černa,ale ten by zase nedělal puchýře.Ale mohlo to pak být ještě překryto transparentním lakem.Světlé chaty se natíraly nejlépe olejovým lakem na lodě,ten vydržel nejdéle.Ovšem musel se pak před dalším nátěrem obrousit.
Čili jestli to je jen matné dřevo,co saje barvu,tak jen trochu opucovat prach nebo nejlépe otryskat celé vapkou a po zaschnutí natřít 2-3x nějakým Luxolem nebo podobným venkovním nátěrem.Jestli je tam ale nějaká stará popraskaná vrstva zbytků nátěrů,bude to třeba přebrousit nebo oškrábat.Opalování bych neriskoval,ale může pomoct třeba horkovzdušná pistole a spachtle.Některé druhy barev změknou,některé ne a musí se obrousit.

Fermež ľanová, alebo riedky fermežový olej (ideálne olej nahriať pred líčením). Odpudzuje drevokazný hmyz, huby a plesne. Je absolútne zdravotne nezávadný.

Lanový olej potravinársky si dávam 0.5dcl každé ráno do vodou zaparených obilných vločiek, mix z; Pohankové otruby, pohánkové šupky (obsahujú vzácny rutin), ovsené vločky, ražné vločky, jačmenné klíčky.
------------------------
Dávnejšie sa teplom rozpustila prírodná živica, napríklad získaná z borovice, ideálna hmota na ošetrenie "makotiny" zo smreku, jedle alebo aj listnáčov. Len kde ju vziať a nekradnúť? (Balakryl na exteriér proti ÚV).
-----------------------
Vyjazdený olej, rôzne luxoly sú nebezpečné, karcinogéne, obsahujú olovo, ortuť, dechty organické rozpúšťadlá, ktoré postupne prchajú durch cez drevo smerom do interiéru. Jedine natierať v lete, ak je aspoň 30°C, drevené ploty, tam sú vyjazdené oleje k nezaplateniu. Nič lepšie na svete ešte nevynašli.

Dřevo se natíralo vyjetým olejem nebo jantarovou karbolkou (smrdí jak bolavá noha). Zelená barva na kov byl industrol, který ovšem obsahoval olovo a nyní je zakázán vyrábět. Telegrafní sloupy a pražce se napouštěly asfaltem naředěným kianidem a to nyní už opravdu nejde. Naši předkové používali na dřevo volskou krev.

Ta zelena farba bola zrejme naozaj industrol, u nas predpokladam ze to bol ekvivalent pod nazvom "Syntetika" vyrabana dodnes Chemolakom. Len zlozenie uz davno asi nebude to co kedysi.

Co presne je ta karbolka, kto to vyrabal ak to nebola nejaka domaca receptura a co bola ta "jantarova" verzia?

Inak drevene prazce a telegrafne stlpy som mal zato, ze sa napustali dechtom.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru