Předmět Autor Datum
S LED déle vydrží (pokud teda číňan správně vypočítal předřadný odpor), ale s doutnavkou mají svůj r…
antibalda 28.09.2017 11:17
antibalda
Záleží na vkusu. Doutnavka je léty prověřená, ale je dostupná normálně jen v červené nanejvýš žluté… poslední
ml1 29.09.2017 10:43
ml1

Záleží na vkusu. Doutnavka je léty prověřená, ale je dostupná normálně jen v červené nanejvýš žluté (zelené a modré doutnavky nějak zmizely z trhu, dodneška lituju, že jsem si koupil od každé jen jednu). LED jsou moderní, ale to neznamená že jsou lepší. Doutnavka svítí při nepatrném proudu, takže neni problém předředit jí odpor. LED svítí při větším proudu, takže pokud nechcete vytápět, musí se předřadit něco složitějšího (samozřejmě to za Vás už vyřešili jiní, spíš jde o to, jestli ten sofistikovanější předřadník nedává LED šoky, které by snižovaly její životnost).
Když jsem před časem sháněl nějakou kontrolku do práce, pořídil jsem toto https://www.gme.cz/signalka-hbs2y-d-r-12v ve variantě na 230V. K mému překvapení je ta signálka dost malá, ale aspoň jsem nemusel vrtat velkou díru. Samozřejmě jsem neodolal a podíval se dovnitř (částečně i proto, že se mi konstrukce té signálky sama rozpadla - inu za ty peníze je to šunt, ale v panelu drží, rozebírá se dole a tam nikdo neleze). Je tam bipolární LED (dva čipy, každý pro jednu polaritu) a odpor. Ale moc nesvítí, doutnavky na pravěkém zděděném panelu (takové ty gigantické do patice E14) svítí víc, tato LED moc neni vidět.
Řekl bych, že LED má šanci být lepší, ale nemusí tomu tak být nutně u toho nejlevnějšího, co je dostupné. Také dost záleží na tom, co si představíte pod pojmem lepší (trvanlivější, čistčí barva, menší příkon, větší jas ...).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru