Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s motorem u sekačky gardena 32e

Dobrý den, mám problém s touto sekačkou, konkrétně motorem. Jednou při sekání se mi motor zpomaloval tak jsem sekačku vypnul. Druhý den nešlo s motorem ani trochu otočit, tak jsem promazal ložiska a rozchodil, problém byl v tom, že motor vydával divný zvuk a za chvíli se z něj začalo kouřit a smrděl, jak kdyby se pálil, jedna polovina byla vřelá, druhá studená. Motor jsem rozebral a nejspíš se do něj dostalo mazivo, tak jsem ho očistil a obrousil magnety (na rotoru byly některé posunuté, nevím proč). Motor jsem dal dohromady a zapnul, fungoval pár minut dokud nezačal snižovat výkon a nezačalo se z něj opět kouřit(motor byl opravdu hodně vřelý). Znovu jsem jej rozebral a opět byl zamaštěný, očistil jsem jej ovšem problém přetrvává, po zapnutí funguje potom snižuje výkon, zvuk se mu mění a dost se zahřívá. Už si nevím rady co s tím? Neměli byste nápad co by mohlo být vadné? Děkuji.

Předmět Autor Datum
Je v spálený rotor alebo stator. Opýtaj sa ma.
Nuda 03.08.2017 19:18
Nuda
Motor sa musí otáčať ľahko. Ak to tak nie je - pravdepodobne je axiálne posunutý držiak noža, alebo…
ok 03.08.2017 19:27
ok
https://www.google.cz/search?q=rotor&tbm=isch&tbo= u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwij543Q1bvVAhWIWRoKH…
Mart333 03.08.2017 20:25
Mart333
Chlazení má vliv na funkci motoru. Ale v situaci, kdy se rozpadá rotor, je to jedno.
kejki 03.08.2017 20:51
kejki
osobně bych řekl, že promazání ložisku, které je po smrti, nijak nepomůže. Jestli to krátkodobě pomů…
Moas 04.08.2017 07:28
Moas
Dobrý den,tazateli asi nebude pomoci,povedlo se mu zničit plastový nesmysl,který je chlazením motoru…
Lubomír 04.08.2017 12:24
Lubomír
Díky za radu, jak se to vezme ty "plíšky" jak na rotoru tak v statoru jsem jen trochu přejel ručně s…
Mart333 04.08.2017 21:47
Mart333
Kosačka fungovala? Zrejme prišlo k vyoseniu či prehnutiu hriadeľa. Mohol to spôsobiť náraz noža na k… poslední
ok 05.08.2017 08:43
ok

Motor sa musí otáčať ľahko. Ak to tak nie je - pravdepodobne je axiálne posunutý držiak noža, alebo ložisko. Nerozumiem tomu, aké magnety na rotore boli posunuté? To, čo je na rotore je zväzok plechov prešitý vinutím. Ešte tam je aj komutátor, ventilátor a ložiská. Každá z týchto súčiastok sa môže pri náraze noža na kameň posunúť, pritlačiť na susednú súčiastku na statore a problém je na svete. A problém bude na tej strane hriadeľa, kde je zvýšená teplota.
Tiež je možné, že časť hriadeľa (medzi nožom a statorom) je zaplnená trávou. Nepredpokladám, že by išlo o elektrickú poruchu.

https://www.google.cz/search?q=rotor&tbm=isch&tbo= u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwij543Q1bvVAhWIWRoKHe wWAfQQsAQIPA&biw=1920&bih=950#imgrc=wdGOTecl7ExF9M : ty kovové plíšky jsou některé rozhozené a dotykají se i druhých, motor jde už úplně lehce, ale problém stále přetrvává jede max 5-10 minut a potom začne zpomalovat a vydávat jiný zvuk (něco jak kdyby někdo řezal flexou, ale slabší) a začne se pálit. Jinak se mi podařilo zničit ten plastový nesmysl viz. ten černý plast: https://www.google.cz/search?q=rotor&tbm=isch&tbo= u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwij543Q1bvVAhWIWRoKHe wWAfQQsAQIPA&biw=1920&bih=950#imgrc=xmHR6BWvYHVjUM :, ale dle mě by to nemělo mít vliv na funkčnost motoru. Jinak díky za odpověď.

osobně bych řekl, že promazání ložisku, které je po smrti, nijak nepomůže.
Jestli to krátkodobě pomůže ale skončí to po pár minutách smrdícím, zpomaleným, zamaštěným motorem, tak zřejmě mazivo z ložisek vylítalo?
Záleží, co jsou to za ložiska.
Klidně koupit nějaké čínské hnoje za pár korun a když to pomůže, tak až se budou symptomy opakovat znovu, tak koupit kvalitní ložiska.

Dobrý den,tazateli asi nebude pomoci,povedlo se mu zničit plastový nesmysl,který je chlazením motoru,tudíž když motor zapne,tak se po chvíli totálně hřeje vše včetně ložisek.Kouknul jsem na konstrukci motoru,plastový blok,který se vysokou teplotou počne kroutit,začne rotor škrtat o stator a je vymalováno.Ještě tazatel napsal,že brousil magnety,nebo něco podobného,jestli obrousil škrtající místa na rotoru,tak je již rotor totálně nevyvážený a velké otáčky dělají své.
Motor rozebrat,proměřit vinutí,vyměnit ložiska,nový větrák,očistit a vyvážit rotor,sesadit,zabrousit uhlíky,odzkoušet.:-)

Díky za radu, jak se to vezme ty "plíšky" jak na rotoru tak v statoru jsem jen trochu přejel ručně smirglem 80, protože byli jakoby zaprašené, odmastil jsem vše, ale jak se motor zahřeje/přehřeje (asi tím jak začne rotor škrtat.. proto je na statoru jedno místo oleštěné včetně spodní půlky rotoru, škrtající místa jsem nebrousil) tak jsou ulíky takové jakoby vlhké. Problém je, že ten originál chladič neseženu. Nevíte čím ho nahradit oska je cca 8mm.

Kosačka fungovala? Zrejme prišlo k vyoseniu či prehnutiu hriadeľa. Mohol to spôsobiť náraz noža na kameň s následným ohnutím hriadeľa, alebo nesprávne rozobratie/zloženie motora. Zbrúsiť môžeš plechy statora, rotor kvôli vyváženiu radšej nie. Aj keď u zohnutého hriadeľa už o vyvážení je asi škoda hovoriť. Ak sa domnievaš, že sa to dá ešte opraviť, urob fotografie.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru