Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Automatické vypínání vyvíječe páry

Dobrý den, mohl by mi někdo poradit, jak tento vyvíječ páry doplnit o automatické vypnutí při poklesu hladiny na minimální mez? Na to jak je to drahé, je to dost primitivní, plastová uzavřená nádoba, v ní je topné těleso, nemá to ani vlastní vypínač, jen se to strčí do zásuvky 230 V. Voda se postupně vyvařuje až po rysku MIN. Ovšem to trvá dost dlouho a člověk by u toho musel sedět, nebo to chodit často kontrolovat, aby se voda nevyvařila úplně. Nevíte, šlo by do toho vestavět nějaké čidlo nebo něco, co by včas odpojilo topné těleso od sítě? Nejraději vestavět do nalévacího otvoru (víčka). Díky za dobré nápady :-)

Předmět Autor Datum
Asi by to vyřešil hladinový spínač. Ovšem zeptám se - je v tom zázraku opravdu topné těleso nebo jde…
czcharlie 02.08.2017 14:32
czcharlie
Tak to fakt nevím, jestli je tam klasické topné těleso, nebo co, ale podle návodu výrobce hrozí pošk…
bsa 02.08.2017 14:46
bsa
Takže to skutečně vypadá na topné těleso. Ovšem pro instalaci snímače hladiny bude potřeba se nějak…
czcharlie 02.08.2017 14:59
czcharlie
Myslel jsem přes víčko nalévacího otvoru. Něco tam vsunout, ale nevím co. Jiný způsob není, řezat te…
bsa 02.08.2017 15:12
bsa
No do víčka by šla zabudovat trubka sahající ke dnu, do ní vložit povák s tyčkou, která bude vyčníva… poslední
czcharlie 02.08.2017 15:31
czcharlie

Asi by to vyřešil hladinový spínač. Ovšem zeptám se - je v tom zázraku opravdu topné těleso nebo jde o systém bývalých "kávovarů" kdy ve sklenici byly jen dvě odizolované plošky a voda se vařila díky průchodu proudu mezi těmi elektrodami? V takovém případě by vůbec nevadilo, když se voda vyvaří, proud prostě přestane procházet a jediné co hrozí, že dostaneš mordu když na ty kovové plošky sáhneš. I taková zařízení se dnes vyrábějí, třeba některé napařovací žehličky.

Tak to fakt nevím, jestli je tam klasické topné těleso, nebo co, ale podle návodu výrobce hrozí poškozením zařízení, pokud ta voda klesne pod určitou mez. Ta nádobka je nerozebiratelná a není do ní vidět. Možná by se zvýšila při nedostatku vody teplota natolik, že by se plast zdeformoval, v každém případě jsem si zatím nedovolil to pokoušet a pořád to hlídám.

Takže to skutečně vypadá na topné těleso. Ovšem pro instalaci snímače hladiny bude potřeba se nějak do nádoby dostat, jiný způsob snímání, tedy jakkoli zvenku by zřejmě byl pro daný účel příliš složitý, choulostivý a možná i drahý.

Myslel jsem přes víčko nalévacího otvoru. Něco tam vsunout, ale nevím co. Jiný způsob není, řezat ten plast fakt nechci :-) No i když... :-) Díru by možná i vyvrtal do horního víka ale on je ve víčku takový jakoby pojistný ventil kvůli přetlaku, ale je tam zjevně na nic, protože pára odchází hadicí do tak obrovské nádoby, která navíc není úplně uzavřená, takže tam nemůže nikdy vzniknout žádný tlak. Totiž ten vyvíječ prodávají jako na vyvařování vosku z plástů, ale původně to bylo určené pro odstraňovač tapet. Takže přes to víčko by vedla cesta přímo kolmo až na dno.

No do víčka by šla zabudovat trubka sahající ke dnu, do ní vložit povák s tyčkou, která bude vyčnívat nad víčko. No a potom již jen třeba magnetickým spínačem řešit odpojení topení. Mechanicky to vyřešit asi nebude úplně jednoduché kvůli bezpečnosti, přeci jen se bude spínat síťové napětí. Ta konstrukce je jen momentální nápad, samozřejmě se určitě najde nějaké jednodušší řešení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru