Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mohu zapojit dvě zásuvkové lišty do jedné rozbočky?

Zdravím,

zajímala by mě rada elektrikářů v praxi (nejlépe s vyhláškou 50 :-D ):

mám zásuvkovou lištu na 5 zásuvek (na počítač a věci kolem toho) a ta je zapojená přímo do zásuvky ve zdi (počítám odběr z lišty cca 650W).

Problém ale v současnosti je, že si chci dát na stůl ještě tiskárnu (nyní mám na prodlužovačce k jiné zásuvce), ale to se mi už na lištu nevejde (ještě nemluvím o tom, že bych si chtěl nabít mobil nebo něco dalšího připojit).

Rozhodnul jsem se, že bych si koupil další zásuvkovou lištu, avšak nevím, jestli můžu zapojit dvě zásuvkové lišty do jedné rozbočky (mám jednu Pmax=2500W a druhou Pmax=3680W), kterou bych zapojil do zásuvky ve zdi. Vím, že fungovat všechno bude, ale nechci případně něco z toho přetěžovat. Jistič mám 10A (panelák).
Vím, že bych neměl zapojovat lednu lištu do další lišty v sérii... Zásuvku ve zdi mám jednovidlicovou a k další bych musel natáhnout prodlužovačku.

Díky za vaše rady a názory :)

Předmět Autor Datum
Tou lištou myslíš prodlužku s pěti zásuvkama na konci? Pokud ano, tak to do té rozbočky klidně dej,…
Prasak 27.07.2017 12:27
Prasak
mám jednu Pmax=2500W a druhou Pmax=3680W jedna prodlužovačka má mít kontakty a šňůru dimenzovanou n…
lední brtník 27.07.2017 13:40
lední brtník
Určitě to nevadí pokud to neni nějaká z tržnice co jí chybí zemnící drát a zbylý dva pracovní nejsou… poslední
Jakim 30.07.2017 14:06
Jakim

Tou lištou myslíš prodlužku s pěti zásuvkama na konci? Pokud ano, tak to do té rozbočky klidně dej, ten počítač a věci okolo stejně nebude mít těch 650W, to je spíš teoretický maximum, v praxi bych to viděl tak na polovičku.
Jen si pohlídej, aby ta rozbočka byla trochu solidní výrobek, ne něco rozvrzanýho s povolenými spoji.

mám jednu Pmax=2500W a druhou Pmax=3680W

jedna prodlužovačka má mít kontakty a šňůru dimenzovanou na 10A, druhá na 15A.
v době čínského moru bych na to nespoléhal, ale i tak je to násobná rezerva odběru pc s příslušenstvím.

prodlužovačky můžeš dát buď do rozdvojky (vývod jedné půjde nejspíš nahoru), nebo klidně zapojit zapojit jednu do druhé. nebudeš do toho zapojovat pračku, nic se neděje.

Určitě to nevadí pokud to neni nějaká z tržnice co jí chybí zemnící drát a zbylý dva pracovní nejsou jen 0,5 nebo 0,75mm2 která se tu jeden čas objevovala jako životunebezpečná. Sám jsem dřív v místnosti kde byli jen 2 zásuvky v jedný jen lampička, radiobudík, nabíječka na telefon v druhý měl dokonce 3lišty v sobě protože jsem potřeboval připojocat věci na třech místech 1.PC, monitor, reproduktory, tiskárna, scanner, stolní lampička 2.Televize, videorekordér, DVD přehrávač, DVB-T 3.Rádio, ventilátor (v létě),router, notebook a ostatní drobnosti (nabíječka baterií, nabijecí svítilna, atd) občas jsem na pár minut musel do tý poslední na konci zapnout horkovzdušnou pistoli 1600w a nikde se nic nehřálo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru