Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 220v na 380v

Problém nevidím ve "výrobě" třífázového systému z jednofázového, ale v PROUDU, který to potom bude odebírat z jedné - přívodní - fáze. Pokud uvažuješ pořídit 3f spotřebiče proto, že 1f pohon by pro ně neměl dostatečný výkon (proto je také výrobce osazuje 3f. pohonem), bude výkon odebírán z jedné fáze na přívodu a potom ""rozdělen mezi tři "vyrobené" fáze + nějaké ztráty v procesu přeměny. Výsledek je jasný - v konečném důsledku víc ztratíš, než získáš.

Příklad FREKVENČNÍ MĚNIČ: Máš stroj, který pro svoji správnou funkci potřebuje cca 2kW výkonu. Znamená to, že proud z třífázové sítě v každé ze tří fází bude cca 3Ampéry (400V). Pokud před stroj zapojíš fr. měnič na 230V a tím vyrobíš 3f.400V, budeš muset při stejném příkonu spotřebiče zajistit napájení fr.měniče cca 10Ampér/230V.
Shrnuto: Z původního proudu 3A musíš najednou dodat 10A! A to mluvíme o relativně malém spotřebiči.

Příklad POMOCNÝ KONDENZÁTOR: Pokud zvolíš zapojení s pomocným kondenzátorem (vytvoření fázového posunu pro běh třífázového elektromotoru z jedné fáze), nastane toto: výkon takto upraveného elektromotoru nebude nikdy roven štítkovému údaji pro originální napájení, ale v nejlepším případě mezi cca50% a 70% původního. Z toho vyplývá omezení funkčnosti spotřebiče (například kompresor se nejspíš nerozeběhne...). Pokud i to nějak "strpíš", bude výsledný proud odebíraný z jedné fáze obdobný, jako v minulém případě, ovšem o něco větší z důvodu horšího účiníku a účinnosti (méně účinný způsob přeměny, ztráty v kapacitě i v horším využití pro tuto konstrukci elektromotoru).
Shrnuto: Levnější řešení, horší účinnost, nižší výkon stroje,vyžší proud pro štítkovývýkon než v předchozím případě.

Sečteno a podtrženo: Pořizuj si stroje od výrobce vybavené 230V pohonem, protože už výrobce počítá s reálnou zatížitelností přívodu.

Poznámka pro hnidopichy: U x I x cos.fí x 2.odm.3 - vím, ale zjednodušeno pro laika:-/

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny