Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vysoky tlak v bojleru.

Tak a tady je konec srandy.
Každá nádoba ve které se akumuluje teplo a má přímý zdroj výroby energie musí být vybavena funkčním bezpečnostním prvkem - pojistným ventilem.
U akumulačních nádob pro TUV je pojistný ventil nastaven obecně na 6,5 bar.
V bojleru se ohřívaná voda rozpíná, což má za následek zvyšování tlaku jelikož zpětné proudění do studené vody je zabráněno zpětnou klapkou (většinou je součástí pojist. ventilu). Zabraňuje se tím kontaminace studené pitné vody v rozvodech(ohřátá bujlerová voda se již nebere podle norem za pitnou - teplá užitková voda-TUV).
Funkce pojistného ventilu je zabránit narůstání tlaku při jakémkoli selhání vypnutí zdroje energie (termostat, jištění např. elektrického tělesa).
Věřte že i 200 l bojler bezfunkčního pojišťáku a poruše jištění zdroje energie dokáže odstřelit i půl baráku.

Vodárny mají v předpisu dodávat vodu do 6 bar. Tam kde tlak vody tuto hodnotu převyšuje se montují redukční ventily.

Vhodným dovybavením je montáž expanzní nádoby za pojistný ventil (který má zpětnou klapku a nepustí tedy vodu zpět do rozvodu studené pitné vody).
Jednak se tímto způsobem eliminují ztráty vody propouštěním pojist. ventilu při nahřívání bojleru a jednak se tlumí rázy při rychlém otevírání zejména pákových baterií, čímž tolik netrpí rozvody.

Expanzní nádobu je třeba použít takovou, která je určena pro teplou užitkovou vodu ne pro vytápění(obsahuje průtokové zařízení které zabezpečí průtok a následnou výměnu vody v prostoru expanzky kde se voda tímto způsobem nemůže kazit a podporovat růst bakterií zejména legionely. Klasické topenářské expanze tuto funkci nemají).

Pokud se bojler nahřívá na nízké teploty 40-50 je nutno provést jednou týdně termickou dezinfekci - ohřátí na min. 60 aby se zničili namnožené bakterie legionely.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny