Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výběr multimetru

Jak jsem psal v odkazu, který poslal Karel, osobně bych si určitě na domácí bastlení (teda když nepotřebuji velkou přesnost a mobilitu tj. multimetr mám spíše na okrasu - občas něco změřím) nekoupil Fluka - přijde mi to něco jako Apple - platí se především za značku, alespoň to je můj názor.

Dále dle mého názoru, pokud to s elektronikou myslíš vážně, měl by jsi být schopen změřit všechny elektrické i neelektrické veličiny - napětí, proud, odpor (kontinuita), teplota, kapacita, indukčnost (cívky), frekvenci atd. a vše v nějakých rozumných rozsazích (aby jsi třeba s proudem nekončil u 10A, pak je blbé, když potřebuješ změřit 172A :-) ) Tím chci říct, že bych pořídil více multimetrů - jeden na měření mV, uA, prostě nízkých hodnot a další na měření naopak velmi vysokých hodnot. Takže koupit nějaký klešťový a nějaký přesný multimetr do nízkého napětí/proudu s více funkcemi.

Problém u těchto čínských multimetrů je, že nemají skoro žádné vstupní ochrany, takže to s první napěťovou/proudovou špičkou zničíš. Už jsem jich viděl nespočet, takto poslaných do nebíčka. Ono se neříká nadarmo : "Nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci."
Navíc tyto levné multimetry mají celkem nízký vstupní odpor, většinou 1MR a s tím se velice blbě měří nízké napětí ve vysokoimpedančním obvodu, tj. do multimetru teče značný proud, který do celého měření kecá. Takže multimetr, musí mít vstupní odpor minimálně 10MR ,samozřejmě čím více, tím lépe.
A to jsem ještě ani nezačal mluvit o těch otočných přepínačích čínských multimetrů, s tím otočíš tak 10 dokola a už to skoro nekontaktuje a další problém je na světě.

A takto bych mohl ještě pokračovat. Takže rada na závěr : pokud to s elektronikou myslíš vážně, kup nějaký lepší multimetr případně více multimetrů, né čínu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny